25 Август, 2019
0.0195

Колку Мермерен комбинат ги плаќа менаџерите кои направија 22 милиони евра профит?

Објавено во: Економија 24 Април, 2019

Прилепската компанија за производство на мермер имаше фантастична година. Лани Мермерен комбинат оствари добивка по оданочување во износ од 22,8 милиони евра. Шестчлениот Одбор на директори лани го чинеше Мермерен комбинат одвај 1 отсто од профитот!

Прилепската компанија Мермерен комбинат лани исплатила просечен бруто износ од  46.227 евра по член на одборот на директори. Вкупниот бруто износ исплатен на шестмината членови на одборот на директори: Христофорос Павлидис, Периклис Николау, Јасна Ажиевска Петрушева (изврпен член), Николаос Димарелис, Теодорос Апостолопулос и Зоран Пандев за лани е 277.360 евра, пишува во годишниот извештај на прилепската компанија достапен на веб страницата на Македонската берза за хартии од вредност.

Овој тим лани донел профит по оданочување на акционерите во износ од 22,8 милиони евра. Добивката на Мермерен комбинат има огромен пораст во споредба со 2017 година кога изнесувала 10,6 милиони евра. Комбинатот лани имаше фантастична година во која профитот бил 57 отсто од приходот од продажба наспроти 2017 година кога профитот на компанијата бил на ниво од 40,6 отсто од приходите од продажба, пишува во извештајот.

Прилепската компанија е во доминанта сопственост на две странски правни лица. Мнозински сопственик е холандската компанија која работи со производство и продажба на мермер „Стоун воркс Холдинг Кооператиф“ кој поседува 89,25 отсто од акциите со право на глас и грчката „Пиреус банка“ која како старател управува 10 отсто од акциите на компанијата.  

Р.Ф.

Можеби ќе ве интересира

Министерот за транспорт и врски ги повика градоначалниците да се подготват за секундарна гасификација

Министерот за транспорт и врски ги повика градоначалниците да се подготват за секундарна гасификација

Граѓаните скенираат фискални, но како ќе знаат колку пари треба да добијат назад?

Граѓаните скенираат фискални, но како ќе знаат колку пари треба да добијат назад?

Кој ќе седне во министерската фотелја за странски инвестиции?

Кој ќе седне во министерската фотелја за странски инвестиции?

ЕУ подготвува економски напад на САД: Ќе настрадаат гиганти како Фејсбук и Гугл

ЕУ подготвува економски напад на САД: Ќе настрадаат гиганти како Фејсбук и Гугл

За колку ќе пораснат пензиите

За колку ќе пораснат пензиите

ПРЕДЛОЖЕНА ЗА НАСЛЕДНИЧКА НА ТЕВДОВСКИ: Нина Ангелковска ќе управува со парите на граѓаните

ПРЕДЛОЖЕНА ЗА НАСЛЕДНИЧКА НА ТЕВДОВСКИ: Нина Ангелковска ќе управува со парите на граѓаните

Колку пари има во посредувањето за работа на брод?

Колку пари има во посредувањето за работа на брод?

Тркалезна маса на тема: „ВЛАДЕЕЊЕ НА ПРАВОТО КАКО ИМПЕРАТИВ ЗА СТАБИЛНИ И ПРЕДВИДЛИВИ УСЛОВИ ЗА ВОДЕЊЕ БИЗНИС“

Тркалезна маса на тема: „ВЛАДЕЕЊЕ НА ПРАВОТО КАКО ИМПЕРАТИВ ЗА СТАБИЛНИ И ПРЕДВИДЛИВИ УСЛОВИ ЗА ВОДЕЊЕ БИЗНИС“

Промени во органите на управување и раководење на Силк Роуд банка

Промени во органите на управување и раководење на Силк Роуд банка