21 Септември, 2019
0.0181

Колку милиони евра вртат големите трговци со автогуми?

Објавено во: Економија 22 Мај, 2019

Најафирмираните четири трговски компании за автомобилски гуми на нашиот пазар лани инкасирале над 18 милиони евра. Карактеристично е тоа што бизнисот горе долу е како 2017 година од аспект на приходите, а три бележат пад на профитот, а само една компанија има раст на добивката

Трговијата со автомобилски гуми е бизнис во кој има силна конкуренција затоа што секој се труди да привлече купувачи особено во шпиц сезоните март-април за замена на зимски со летни гуми и обратното во периодот ноември-декември. За да го отсликаме бизнисот одбравме три реномирани компании: „Мотоцентар“, „Олимпико“ и ТДА со нејзината филијала “Пнеуматик“. 

Еве ги резулатите: Скопската компанија „Мотоцентар“, која има филијали и во неколку градови во земјава, лани имала вкупни приходи од 10,55 милиони евра и тие се за 5 отсто повисоки од претходната година. Добивката е 747.000 евра и е за 11 отсто пониска од претходната година.

„ТДА Трејд“ е значаен учесник на пазарот. Неговите приходи лани изнесуваат 4,56 милиони евра и тие се пониски за 18 отсто од реализацијата во 2017 година.  Добивката на оваа компанија е 111.300 евра и во однос на 2017 година, кога била половина милион евра, е пониска за 78 отсто.


„Олимпико“ лани остварил приходи од  2,64 милиони евра и книжи минимален раст од 3 отсто во однос на 2017 година. Добивката бележи значаен процентуален раст и изнесува 231.000 евра што е за 88 отсто повеќе од 2017 година.


„Пнеуматик“ е помалиот брат на „ТДА Трејд“ и неговите приходи од продажба лани биле 400.000 евра и се пониски за 9 отсто во однос на претходната година. Добивката лани бележи пад за 16 отсто во однос на претходната година и изнесува 3.500 евра.


Р. Ф.

Можеби ќе ве интересира

13 милиони евра од ЕБОР за побрз и полесен транспорт

13 милиони евра од ЕБОР за побрз и полесен транспорт

Ова се топ пет професии со највисоки плати во земјава

Ова се топ пет професии со највисоки плати во земјава

СТАТИСТИКАТА ПОКАЖА: Се зголемила просечната плата во Македонија

СТАТИСТИКАТА ПОКАЖА: Се зголемила просечната плата во Македонија

Почитувањето на човековите права е обврска на државата и на сите сопственици на бизниси, менаџери(-ки) и вработени

Почитувањето на човековите права е обврска на државата и на сите сопственици на бизниси, менаџери(-ки) и вработени

Анѓушев: Се чека согласност на сите за минималната плата

Анѓушев: Се чека согласност на сите за минималната плата

ЌЕ ВАЖИ ЗА ЖЕНИ СО 60 И МАЖИ СО 62 ГОДИНИ: Ќе работат по 6 часа

ЌЕ ВАЖИ ЗА ЖЕНИ СО 60 И МАЖИ СО 62 ГОДИНИ: Ќе работат по 6 часа

Арцелор Митал стана дел од Либерти Стил на моќната ГФГ Алијансата

Арцелор Митал стана дел од Либерти Стил на моќната ГФГ Алијансата

Фондот за иновации првично одреди на кои 30 апликанти ќе им даде 5 милиони евра

Фондот за иновации првично одреди на кои 30 апликанти ќе им даде 5 милиони евра

Тиквеш: На „тимбилдинг“ одат сите вработени, секој да изгради поцврста врска со производот

Тиквеш: На „тимбилдинг“ одат сите вработени, секој да изгради поцврста врска со производот