06 Декември, 2019
0.0184

Колку пари поседуваат најбогатите луѓе во светот?

Објавено во: Економија 11 Август, 2019

Богатството на 25-те најбогати семејства во светот порасна на скоро 1,4 трилиони долари.

Ова го покажува рангирањето коешто вчера го објави агенцијата Bloomberg.

На првото место на оваа листа со севкупно богатство од 191 милијарда долари е американското семејство Волтон, сопственици на најголемиот светски синџир супермаркети „Walmart“. Волтон во последната календарска година станале побогати за 39 милијарди долари.

На второто место со 127 милијарди долари, и со годишен раст од 39 милијарди долари, се најде  семејството Марс, сопственици на производителот на чоколадата „Mars“. На третото место годинава се браќата Дејвид и Чарлс Кох, кои ја водат петрохемиската компанија „Koch Industries“, а сега располагаат со вкупен капитал од 125 милијарди долари, односно за 26 милијарди долари повеќе отколку пред една година.

Четвртото место е резервирано за кралското семејство на Саудиска Арабија со 100 милијарди долари, кое првпат се најде во ова рангирање. Следат браќата Ален и Жерар Вертејмер, сопственици на модната куќа „Chanel“ со 57,6 милијарди долари, а шестото место го зазема, исто така, француското семејство Дима, сопственик на познатата модна куќа „Hermes“ со 53,1 милијарда долари. На седмото место се трите белгиски семејства Ван Дам, Спулберх и Де Мевиус во чија сопственост е пиварската корпорација „Anheuser-Busch INBEV“, со проценети 52,9 милијарди долари.

Можеби ќе ве интересира

СЕ ИСЕЛУВААТ И ГЕРМАНЦИТЕ: Ова е земјата која нуди повеќе можности за нив

СЕ ИСЕЛУВААТ И ГЕРМАНЦИТЕ: Ова е земјата која нуди повеќе можности за нив

Странските инвеститори очекуваат намалување на царинските стапки согласно доставеното Барање до Владата

Странските инвеститори очекуваат намалување на царинските стапки согласно доставеното Барање до Владата

Важни измени кај данокот за личен доход

Важни измени кај данокот за личен доход

КИФ-ДИХК проект за јакнење на капацитетите на коморите и поврзување на регионот

КИФ-ДИХК проект за јакнење на капацитетите на коморите и поврзување на регионот

Заев: Очекував поголем раст на БДП

Заев: Очекував поголем раст на БДП

УЈП започна да го исплаќа „Мој ДДВ“, парите веќе се слеваат на сметките на граѓаните

УЈП започна да го исплаќа „Мој ДДВ“, парите веќе се слеваат на сметките на граѓаните

РАБОТНИЦИТЕ ЧЕКААТ: Ќе ја исполнат ли газдите обврската за К15

РАБОТНИЦИТЕ ЧЕКААТ: Ќе ја исполнат ли газдите обврската за К15

Гранит „шиба“, а Бетон „каска“

Гранит „шиба“, а Бетон „каска“

ГЕРМАНИЈА ИМА ПРОБЛЕМИ: Се намалуваат фабричките нарачки

ГЕРМАНИЈА ИМА ПРОБЛЕМИ: Се намалуваат фабричките нарачки