12 Јули, 2020
0.0280

КРИЗАТА УДРИ ВРЗ РАБОТНИТЕ МЕСТА - во мај помалку работници во индустријата за 5,1 отсто

Објавено во: Економија 30 Јуни, 2020

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на бројот на работниците во индустријата во мај 2020 година, во однос на мај 2019 година, изнесува 94,9.

Тоа значи дека бројот на работниците во индустријата во мај годинава во однос на истиот месец лани е намален за 5,1 отсто. 

Бројот на работниците во секторот Рударство и вадење на камен во мај 2020 година, во однос на мај 2019 година, бележи опаѓање од 0,9 проценти, во секторот Преработувачка индустрија опаѓање од 5,6 отсто, а во секторот Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација има опаѓање од 0,4 проценти, соопшти Статистика. 

Според главните индустриски групи, бројот на работниците во индустријата во мај 2020 година, во однос на мај 2019 година, бележи опаѓање кај Енергија за 0,4 отсто, Интермедијарни производи, освен енергија за 6,1 отсто, Капитални производи за 2,7 отсто, Tрајни производи за широка потрошувачка за 8,5 отсто и Нетрајни производи за широка потрошувачка за 6,1 отсто. Индексот на бројот на работниците во индустријата во периодот јануари ‒ мај 2020 година , во однос на периодот јануари ‒ мај 2019 година, изнесува 95.8.

Можеби ќе ве интересира

НАВАЛЕТЕ НА ЗЕЛЕНА НАФТА - тие што имаат картички од лани ќе точат веќе од понеделник

НАВАЛЕТЕ НА ЗЕЛЕНА НАФТА - тие што имаат картички од лани ќе точат веќе од понеделник

Даноците нема да се менуваат, правичен данок е можен само по долга дискусија

Даноците нема да се менуваат, правичен данок е можен само по долга дискусија

Безмалку 4 милиони евра дале Скопјани за „вечен живот“ минатата година

Безмалку 4 милиони евра дале Скопјани за „вечен живот“ минатата година

МАЛА ПОНУДА НА НАФТА: Во светот вакво нешто немало една деценија

МАЛА ПОНУДА НА НАФТА: Во светот вакво нешто немало една деценија

Ангеловска: Над 187.000 граѓани со домашните платежни картички потрошиле 10.7 милиони евра

Ангеловска: Над 187.000 граѓани со домашните платежни картички потрошиле 10.7 милиони евра

Здружението на земјоделството и прехранбената индустрија повикува компаниите да не бидат вклучени во предизборната реторика

Здружението на земјоделството и прехранбената индустрија повикува компаниите да не бидат вклучени во предизборната реторика

Кои се најуспешните компании во Кавадарци?

Кои се најуспешните компании во Кавадарци?

МАСОВНО КУПУВААТ ИМОТИ: Словенците го „окупираа“ хрватското крајбрежје

МАСОВНО КУПУВААТ ИМОТИ: Словенците го „окупираа“ хрватското крајбрежје

Еве каде можете да ги искористите ваучерите за туризам

Еве каде можете да ги искористите ваучерите за туризам