14 Јуни, 2021
0.0227

Лани 10 милиони евра повеќе потрошени за лекови во болниците и поликлиниките

Објавено во: Економија 18 Мај, 2021

Лани 10 милиони евра повеќе потрошени за лекови во болниците и поликлиниките, помалку во аптеките

Лани во болниците и поликлиниките се потрошиле 10 милиони евра повеќе пари за лекови платени од Фондот за здравствено осигурување, додека за лекови на рецепт за прв пат по повеќе години во низа имало „заштеда“ на пари во однос на една година претходно, иако 2020 е прва година со целосно укинати квоти во аптеките. 

Ова е прикажано во годишниот извештај на ФЗОРСМ за 2020, што може да се објасни со зголемениот број на хоспитализации поради корона-кризата во 2020. За снабдувањето со лекови на здравствените установи на секундарно и терцијарно ниво на здравствена заштита, кое се спроведува од самите здравствени установи и Министерството за здравство биле потрошени 5,5 милијарди денари. 

Тоа се пари за болничката здравствена заштита од Листата на лекови кои паѓаат на товар на фондот со утврдена референтна цена на која се вкупно 309 лекови по генерика со одредена фармацевтска дозажна форма и јачина. 

Според податоците од трезорот, претходно во 2019 година,, јавните здравствени установи за лекови потрошиле околу 4,9 милијарди денари, односно 12 отсто помалку во однос на 2020.

Од друга страна, потрошувачката на лекови на рецепт на товар на Фондот преку аптеките иако бележи континуиран раст во изминатите години, лани низата е запрена, што може делумно да се објасни и за стивнувањето на другите заболувања.

Во 2020 година на товар на ФЗОРСМ во ПЗУ аптеките биле реализирани вкупно 24.554.329 рецепти во износ од 2.781.182.198 денари. Иако бројот на рецепти е зголемен за повеќе од 250.000, сумата е намалена за околу 40 милиони денари.

„Потрошувачката на лекови зависи од повеќе фактори како што се: структура на Листата на лекови, бројот и структурата на осигурениците, навиките на лекарите за пропишување лекови на рецепт, нарачките и набавките на лековите во аптеките, застапеноста и дистрибуцијата на лекови во државата, цените на лековите кои се утврдени од фармацевтските производители и формираните цени на лекови кои се одобрени од Министерството за здравство, и други. Во 2020 година потрошувачката на лекови беше и под големо влијание на пандемијата со КОВИД 19. Исто така, во октомври 2019 година беа укинати квотите, што значи дека во 2020 година во целост немаше ограничувања во месечните износи на средства кои аптеките можеа да ги фактурираат до Фондот.“, се вели во извештајот на ФЗОРСМ.

И во 2020 година на прво место по бројот на реализирани рецепти и според вкупниот фактуриран износ се лековите за третман на заболувања на кардиоваскуларниот систем. Лековите од оваа група бележат постојан раст. Во 2020 година се реализирани приближно 10,65 милиони рецепти во износ од 354,7 милиони денари.

А.К.


Можеби ќе ве интересира

Хотелиерите реагираат: Бројот на ваучери за туризам е премал

Хотелиерите реагираат: Бројот на ваучери за туризам е премал

„СОЛЕНИ“ ГОРИВА: Бензините нагоре за половина, дизелот за дури еден денар

„СОЛЕНИ“ ГОРИВА: Бензините нагоре за половина, дизелот за дури еден денар

ЗА ОНИЕ ШТО ЌЕ РАБОТАТ ВО НЕДЕЛА ПО ПРВИ ОКТОМВРИ - повисоки дневници од 50 до 100 отсто

ЗА ОНИЕ ШТО ЌЕ РАБОТАТ ВО НЕДЕЛА ПО ПРВИ ОКТОМВРИ - повисоки дневници од 50 до 100 отсто

Нови одлуки на Комисијата: Се укинува полицискиот час, се враќаат ноќните забави, неограничен број на гости на свадбите

Нови одлуки на Комисијата: Се укинува полицискиот час, се враќаат ноќните забави, неограничен број на гости на свадбите

Забрана за работа само за три компании, за останатите молк од институциите

Забрана за работа само за три компании, за останатите молк од институциите

СИТЕ 13 СЛОБОДНИ ЗОНИ ВО ЗЕМЈАВА СЕ ИСКОРИСТЕНИ САМО 29 ОТСТО - државата нема да отвора нови, прво да се „наполнат“ постојните

СИТЕ 13 СЛОБОДНИ ЗОНИ ВО ЗЕМЈАВА СЕ ИСКОРИСТЕНИ САМО 29 ОТСТО - државата нема да отвора нови, прво да се „наполнат“ постојните

Јагода ја доби неработната недела, Мила ја засилува активноста, Венко доби пауза, бизнисот се преструктуира

Јагода ја доби неработната недела, Мила ја засилува активноста, Венко доби пауза, бизнисот се преструктуира

ГОРИВА: Ќе има ли скок на цените по полноќ?

ГОРИВА: Ќе има ли скок на цените по полноќ?

ИЛОН МАСК ПАК ЌЕ ПРИФАЌА БИТКОИН: Најпознатата дигитална валута скокна

ИЛОН МАСК ПАК ЌЕ ПРИФАЌА БИТКОИН: Најпознатата дигитална валута скокна