15 Август, 2020
0.0327

Лукаревска: До крајот на месецот граѓаните кои скенирале фискални сметки ќе добијат поврат на ДДВ

Објавено во: Економија 15 Декември, 2019

Директорката на УЈП, Сања Лукаревска вели дека до крајот на месецот граѓаните кои скенирале фискални сметки ќе добијат поврат на ДДВ. 

„Законски повратот требаше да се исплати до крајот на месецот, но нашата заложба беше да се исплати побрзо, сепак останува до крајот на месецот да бидат сите исплатени. Станува збор за технички застој, бидејќи некаде има неточни податоци за трансакциски сметки кои ние ги проверуваме, а некаде граѓаните уште не ги внеле податоците за трансакциска сметка“, вели Лукаревска.

Од 180.000 граѓани кои скенирале сметки, досега, 90.000 добиле поврат на ДДВ, а останатите ќе добијат поврат во најкраток можен рок, уверуваат од УЈП.

186 милиони денари или изразено во евра околу 3 милиони евра, се враќаат назад на сметките на граѓаните преку МојДДВ, изјави деновиве Кирил Колемишевски, претседател на Комисија за економија на СДСМ.

Можеби ќе ве интересира

Излезе статистика за лани: Македонците во 2019 со уште постари автомобили

Излезе статистика за лани: Македонците во 2019 со уште постари автомобили

Петар Гошев: Нина Ангеловска знаела за ситуацијата на банката

Петар Гошев: Нина Ангеловска знаела за ситуацијата на банката

Германските работодавачи против владиното решение за ограничување на бројот на работници од Западен Балкан

Германските работодавачи против владиното решение за ограничување на бројот на работници од Западен Балкан

Димитар Апасиев: Против наплаќања на провизии од банките, како во Србија

Димитар Апасиев: Против наплаќања на провизии од банките, како во Србија

Бранимир Јовановиќ: Доколку знаела за Еуростандард, Нина Ангеловска не смеела да го повлекува депозитот

Бранимир Јовановиќ: Доколку знаела за Еуростандард, Нина Ангеловска не смеела да го повлекува депозитот

Денеска е последен ден за трошење на платежните картички, остануваат многу неподигнати

Денеска е последен ден за трошење на платежните картички, остануваат многу неподигнати

Како ќе се спаси германската економија?

Како ќе се спаси германската економија?

Македонија е најевтина земја во Европа - Британците би заштедиле ако се преселат овде

Македонија е најевтина земја во Европа - Британците би заштедиле ако се преселат овде

Костовски: Точно е дека како групација имаме долг од пет милиони евра кон Комерцијална банка - под хипотека се зградата, Поштенска банка и Палата Македонија

Костовски: Точно е дека како групација имаме долг од пет милиони евра кон Комерцијална банка - под хипотека се зградата, Поштенска банка и Палата Македонија