25 Јуни, 2019
0.0235

Македонците од игри на среќа најмногу обожаваат VLT-апарати

Објавено во: Економија 11 Јануари, 2019

Македонците од игрите на среќа најмногу сакаат да играат на VLT-aпаратите а потоа на се друго, покажува последниот независен годишен ревизорски извештај на Државната видеолотарија на Македонија.

Ако се суди според бројките на приходите, најомилена активност од игрите во 2017-та биле овие терминали кои обезбедиле 20 милиони евра вкупен приход. Ова воедно е убедливо најголемата сума, додека интересот за другите игри на среќа, според евидентираните суми, е многу помал.

Клиентите се повеќе покажуваат интерес за овој вид на забава, според потрошените пари кои се зголемиле за една третина по 12 изминати месеци. Ако во 2016-та приходот од овие апарати бил 874 милиони денари, во 2017-та тој изнесувал 1.23 милијарди денари.

Терминалите на овие електронски игри на среќа се поставени кај деловните партнери - обложувалниците и електронските казина низ целата земја со кои се склучени договори.

Кај другите виртуелни игри приходите се далеку помали, така што електронските игри на среќа оствариле 16 милиони денари, додека обложувањето во живо преку интернет забележува 11,7 милиони денари. 

Кај традиционалните игри најмногу средства се обезбедени од „Ново Лото“ во висина од 72 милиони денари во 2017-та, а следуваат „Среќни топчиња“ со 20 милиони денари и „Кено“ со 13,6 милиони. Кај грепките најпопуларни се „Авантура“ со 19 и „Златна Рипка 2“ со 13,6 милиони.

Александар Кузмановски

Можеби ќе ве интересира

Eдна земја ја собори цената на нафтата

Eдна земја ја собори цената на нафтата

Кои домашни компании го мерат ефектот од општествено одговорните проекти

Кои домашни компании го мерат ефектот од општествено одговорните проекти

Реакција на РЕК Битола: Не сме ние, ЕСМ го води тендерот за набавка на наша механизација

Реакција на РЕК Битола: Не сме ние, ЕСМ го води тендерот за набавка на наша механизација

Германската економија паѓа - кои фактори ја уриваат?

Германската економија паѓа - кои фактори ја уриваат?

Се бара ребаланс: Капиталните трошења катастрофални и во мај

Се бара ребаланс: Капиталните трошења катастрофални и во мај

Креирање нови економски перспективи - КИФ на Самитот на Западен Балкан во Познањ

Креирање нови економски перспективи - КИФ на Самитот на Западен Балкан во Познањ

„Фолксваген“ ја соопшти одлуката: Македонија и Србија отпаднаа

„Фолксваген“ ја соопшти одлуката: Македонија и Србија отпаднаа

Миноски: Во услови на мирен мандат Тевдовски не направи суштински реформи

Миноски: Во услови на мирен мандат Тевдовски не направи суштински реформи

Колку ќе плаќаме за повратот на ДДВ од 1 јули?

Колку ќе плаќаме за повратот на ДДВ од 1 јули?