19 Септември, 2020
0.0440

Македонија меѓу земјите со најмал ризик за перење пари

Објавено во: Економија 14 Август, 2020

Албанија се смета за земја со висок ризик за перење пари и финансирање на тероризам. Индексот на Инстиутот во Базел ја рангира Албанија како втора европска земја, по Турција, со највисок ранкинг во однос на перењето пари и ризикот од тероризам.

Индексот во 2020 година на Базелскиот институт ја рангира Албанија на 44-то место меѓу 141 земја во светот во однос на овој феномен со 5,69 поени, додека Турција е погоре рангирана за три позиции на 41-то место со 5,76 поени.

Од земјите од Западен Балкан, Босна и Херцеговина се наоѓа на 47-то место со подобар пласман од Албанија, по што следи Србија на 54-то место. Македонија се најде меѓу земјите со најмал ризик за перење пари и тероризам со 3,98 поени и земјата е на 117, места, Хрватска на 119-то место и Црна Гора на 126-то место, проследена со Грција на 127-то место и Словенија на 133-то место.

Во земјите со најголем ризик од светот, на прво место е Авганистан, додека Естонија е рангирана на 141 место како земја со најмал ризик.

Во Базелскиот индекс се земени предвид квалитетот на правната рамка за спречување на перење пари, нивото на корупција, транспарентност во финансиите и правните и политичките ризици.


Можеби ќе ве интересира

Одржана 36. сесија на Клубот на истражувачите

Одржана 36. сесија на Клубот на истражувачите

А1 Македонија: Зачуваниот мобилен интернет може да го размените за друга услуга

А1 Македонија: Зачуваниот мобилен интернет може да го размените за друга услуга

Јосифовски побара од Бесими да се укине царината за увоз на природен гас

Јосифовски побара од Бесими да се укине царината за увоз на природен гас

Мукаетов до Бесими: Да не плаќаме двојно данок за дополнителното здравствено осигурување на вработените

Мукаетов до Бесими: Да не плаќаме двојно данок за дополнителното здравствено осигурување на вработените

Десет милиони евра од државата како гаранции за кредити на фирмите

Десет милиони евра од државата како гаранции за кредити на фирмите

Лошите временски услови предизвикаa елементарна катастрофа кај голем дел од лозовите насади во тиквешкиот регион

Лошите временски услови предизвикаa елементарна катастрофа кај голем дел од лозовите насади во тиквешкиот регион

СТАРОНОВИ ИНВЕСТИЦИИ: Киел ќе гради нова фабрика во тетовската зона, ама не смее да го затвори објектот во Желино

СТАРОНОВИ ИНВЕСТИЦИИ: Киел ќе гради нова фабрика во тетовската зона, ама не смее да го затвори објектот во Желино

ЗБОГУМ ПОНИСКИ КАМАТИ НА КАРТИЧКИ И НА МИНУСИ - со вонредната состојба заврши и пониската затезна каматна стапка

ЗБОГУМ ПОНИСКИ КАМАТИ НА КАРТИЧКИ И НА МИНУСИ - со вонредната состојба заврши и пониската затезна каматна стапка

Министерството за економија започна да ги исплаќа ваучерите за домашен туризам, најголемата заработка засега е 50.000 евра

Министерството за економија започна да ги исплаќа ваучерите за домашен туризам, најголемата заработка засега е 50.000 евра