23 Април, 2024
0.0260

Малите акционери тријат раце, успешна понудата на „Оилко“ за преземање на „Макпетрол“

Објавено во: Економија 01 Април, 2024

Добивај вести на Viber

Комисијата за хартии од вредност на денешната седница донесе решение со кое се утврдува за успешна понудата за преземање на акции издадени од "Макпетрол” АД Скопје дадена од преземачот ”Оилко" КДА Скопје.

Ќе бидат продадени 72.644 акции, меѓу кои главно на мали акционери-домашни физички лица, а од претходно беше познато дека понудата „нема да може да се одбие“, бидејќи станува збор за однапред познат откуп по одлична цена од 67.001 денари по акција.

„Понудата за преземање е прифатена од 63 сопственици на акции со право на глас, кои поседуваат вкупно 2.258 обични акции, односно 2,1% од сите акции со право на глас издадени од "Макпетрол“ АД Скопје. Понудата за преземање се однесуваше на сите 72.644 обични акции со право на глас издадени од "Макпетрол” АД Скопје, освен на сопствените акции кои ги поседува друштвото, а кои се 11.238 сопствени акции и 28.500 обични акции со право на глас кои се во сопственост на ”ОИЛКО“ КДА Скопје и физичките лица кои дејствуваат заеднички со него“, објави КХВ.

Можеби ќе ве интересира

ВО РЕГИОНОТ: Сакаат да ја вратат платата во плик

ВО РЕГИОНОТ: Сакаат да ја вратат платата во плик

ЦЕНАТА УРИВА РЕКОРДИ: Тон какао чини 11.000 долари

ЦЕНАТА УРИВА РЕКОРДИ: Тон какао чини 11.000 долари

ЕВЕ КОЈ ТРЕБА ДА ЧЕКА ЗА УТРЕ ДА „НАТОЧИ“ ГОРИВО, А КОЈ ДА ПОБРЗА - возачи, РКЕ ги објави цените

ЕВЕ КОЈ ТРЕБА ДА ЧЕКА ЗА УТРЕ ДА „НАТОЧИ“ ГОРИВО, А КОЈ ДА ПОБРЗА - возачи, РКЕ ги објави цените

ГРЦИЈА, ИТАЛИЈА И ФРАНЦИЈА СЕ НАЈЗАДОЛЖЕНИ ЗЕМЈИ: Бугарија и Естонија најмалку, еве што покажуваат податоците

ГРЦИЈА, ИТАЛИЈА И ФРАНЦИЈА СЕ НАЈЗАДОЛЖЕНИ ЗЕМЈИ: Бугарија и Естонија најмалку, еве што покажуваат податоците

КРИЗАТА ГО РАСТУРА ОВОЈ БРЕНД НА СПОРТСКА ОПРЕМА КОЈ ГО ОБОЖУВАМЕ: Гигантот отпушта вработени, а паѓа и вредноста на берзите

КРИЗАТА ГО РАСТУРА ОВОЈ БРЕНД НА СПОРТСКА ОПРЕМА КОЈ ГО ОБОЖУВАМЕ: Гигантот отпушта вработени, а паѓа и вредноста на берзите

Јаким Неделков: Легна зголемена плата за 12 отсто на сметките

Јаким Неделков: Легна зголемена плата за 12 отсто на сметките

Сопственичката на „Еурофарм“ ја презеде градежната компанија „Пелистер“

Сопственичката на „Еурофарм“ ја презеде градежната компанија „Пелистер“

Кој е директорот? Ќе добие 72.900 евра награда од фирмата со која раководи!

Кој е директорот? Ќе добие 72.900 евра награда од фирмата со која раководи!

Доларот зајакна петта недела по ред: Се смета дека каматните стапки ќе останат високи подолго од очекуваното

Доларот зајакна петта недела по ред: Се смета дека каматните стапки ќе останат високи подолго од очекуваното