29 Ноември, 2021
0.0246

На Балканот и натаму се градат нуклеарни централи, Македонија нема стратешка резерва

Објавено во: Економија 26 Октомври, 2021


Енергетската криза ги врати нуклеарните централи на врвот на најсигурните електрани. Во светот има 443 активни нуклеарни централи, а се подготвуваат проекти за изградба на уште стотина. 

Унгарската нуклеарна централа „Пакс“ е на самата граница со Балканот. Сега има четири блока, а Унгарците најавуваат дека следната година ќе почнат да градат два нови со Русите. Истовремено има и заинтересирани земји кои сакаат да купат малцински удел.

Од 443 нуклеарни централи во светот, речиси една третина се на територијата на Европа, во Америка 93. Се градат нови - најмногу во Кина, дури 16. А Франција се потпира на производството на електрична енергија од нуклеарни централи.

На Балканот, покрај унгарскиот, бугарскиот и романскиот реактор, тука е и хрватско-словенечкиот „Кршко“. Државите со инвестиција во истиоте би обезбедиле стратешка резерва на електрична енергија надвор од границите.

„Ова се начини да се справиме со некои екстремни ситуации, обично ситуации на недостиг на електрична енергија или ситуации како оваа кога имаме превисоки цени и со интервенција на државата дејствуваме на пазарот“, вели шефот за енергија и ресурси во Deloitte. Жељко Марковиќ.

Научниците истакнуваат дека нуклеарните капацитети се дизајнирани да издржат најразорни земјотреси, поплави и авионски несреќи. А нивната безбедност, како и складирањето на нуклеарниот отпад се контролираат со симулирање на несреќа, таканаречени „тестови за издржливост на стрес“.

Денеска нуклеарните централи, четвртата генерација, се апсолутно безбедни и последни во размерите на опасноста.

Енергетските научни комитети од соседството наведуваат дека нуклеарната енергија не треба однапред да се отфрла, туку треба да се разгледува врз основа на научни факти.


Можеби ќе ве интересира

Кире Наумов е реименуван за главен извршен директор на Развојна банка

Кире Наумов е реименуван за главен извршен директор на Развојна банка

Германија ја има најголемата инфлација по скоро три децении

Германија ја има најголемата инфлација по скоро три децении

Работници, очекувајте исплата на К-15

Работници, очекувајте исплата на К-15

СОСТОЈБАТА СО СТРУЈАТА Е АЛАРМАНТНА, ЦЕНИТЕ ЗГОЛЕМЕНИ ЗА ПЕТ ДО СЕДУМ ПАТИ - комората бара државата да го зголеми домашното производство

СОСТОЈБАТА СО СТРУЈАТА Е АЛАРМАНТНА, ЦЕНИТЕ ЗГОЛЕМЕНИ ЗА ПЕТ ДО СЕДУМ ПАТИ - комората бара државата да го зголеми домашното производство

Поевтинување на бензините, цената на дизелот останува иста

Поевтинување на бензините, цената на дизелот останува иста

Опозицијата со реакција: Интервентниот фонд е наш амандман прифатен од власта

Опозицијата со реакција: Интервентниот фонд е наш амандман прифатен од власта

КАКО СО „МАЛАТА“ ТАЊА СОЗДАВАМЕ „ГОЛЕМ БИЗНИС ПАЗАР“

КАКО СО „МАЛАТА“ ТАЊА СОЗДАВАМЕ „ГОЛЕМ БИЗНИС ПАЗАР“

Враќање на отпишаните: Kако ТЕЦ „Неготино“ од ладна резерва стана златна резерва?

Враќање на отпишаните: Kако ТЕЦ „Неготино“ од ладна резерва стана златна резерва?

ЕСМ ќе купува милион тони јаглен до крајот на следната година

ЕСМ ќе купува милион тони јаглен до крајот на следната година