31 Март, 2020
0.0274

Не се плашете да кренете телефон - поевтин роаминг во регионот

Објавено во: Економија 01 Јануари, 2020

Цените на роамингот во Западен Балкан од денеска ќе бидат намалени од девет до 35 проценти, во согласност со втората фаза од спроведувањето на регионалниот договор за роаминг. Цените ќе останат исти само во Црна Гора и во Босна и Херцеговина.

Тоа значи дека разговорите ќе бидат најниски за разговори со Србија, односно за 34 проценти, а другите земји ќе имаат понизок роаминг, но во согласност со одлуките на своите влади и мобилните оператори.

Имплементацијата на Договорот за намалување на роамингот во регионот, потпишан во април, започна на 1 јули 2019 година, а од 1 јануари 2020 година ќе започне имплементацијата на втората фаза, која предвидува нови пониски трошоци. Врз основа на регионалниот договор, од 1 јули 2019 година до 30 јуни 2021 година, се предвидува постепено намалување на цените на роамингот во неколку фази.

Од 1 јануари 2020 година, начинот на пресметување на надоместоците за роаминг се менува така што сите корисници ќе плаќаат за роаминг по принцип што подразбира збир на домашната цена (тековно платена во домашен сообраќај) и такси за роаминг.

Од 1 јули следната година, се планира дополнително да се намалат цените за роаминг за дојдовните повици и преносот на податоци за сите корисници. Од 1 јули 2021 година се планира целосно да се укинат такси за роаминг во регионот на Западен Балкан, односно за корисниците да плаќаат за услуги за роаминг под истите услови што важат за домашниот сообраќај.Регионалниот договор за роаминг беше потпишан во април годинава од претставниците на шест држави од Западен Балкан(Србија, Црна Гора, БиХ, Македонија, Албанија и Косово) на Вториот дигитален самит во Белград.

Можеби ќе ве интересира

ВАКОВ ПАД НЕМАЛО СКОРО 20 ГОДИНИ: Нафтата чини помалку од 23 долари

ВАКОВ ПАД НЕМАЛО СКОРО 20 ГОДИНИ: Нафтата чини помалку од 23 долари

ССК: Се оградуваме од владиниот сет мерки, баравме системска поддршка, а не делумна помош

ССК: Се оградуваме од владиниот сет мерки, баравме системска поддршка, а не делумна помош

Заев откако не му беа прифатени сите предлози: Драго ми е што се усвоија голем дел од мерките

Заев откако не му беа прифатени сите предлози: Драго ми е што се усвоија голем дел од мерките

Жозеп Борел: Северна Македонија се приклучува во санкциите против Турција

Жозеп Борел: Северна Македонија се приклучува во санкциите против Турција

Јавната администрација куртули, функционери на минималец, половина плата за тие што изгубиле работа

Јавната администрација куртули, функционери на минималец, половина плата за тие што изгубиле работа

ЕКСКЛУЗИВНО: За фирмите субвенции за секој вработен, за функционерите само минимална плата во април и мај

ЕКСКЛУЗИВНО: За фирмите субвенции за секој вработен, за функционерите само минимална плата во април и мај

Раст на цените го прекина тргувањето на Македонска берза

Раст на цените го прекина тргувањето на Македонска берза

ИНВЕСТИЦИИ, ЕВТИНИ КРЕДИТИ И ИЗВОЗ - бизнисот кажа што ќе ни донесе НАТО

ИНВЕСТИЦИИ, ЕВТИНИ КРЕДИТИ И ИЗВОЗ - бизнисот кажа што ќе ни донесе НАТО

Во живо: Прес конференција на премиерот Спасовски - нови економски мерки

Во живо: Прес конференција на премиерот Спасовски - нови економски мерки