11 Јули, 2020
0.0446

НЕМА ПОВЕЌЕ БДП: Благосостојбата на граѓаните ќе ја мерат со индекс на среќа

Објавено во: Економија 22 Мај, 2020

Се воведува индекс на среќа како алтернатива на БДП. 

На ваков чекор се реши Мексико. 

Tие сметаат дека БДП не е добар показател за благосостојбата на граѓаните, објави претседателот Андрес Мануел Лопез Обрадор.

Овој индекс ќе се користи за мерење на економскиот раст, на нивото на нееднаквост и „среќа на населението”, а ќе го креираат луѓе од повеќе професии. 

Според прогнозите на Меѓународниот монетарен фонд мексиканската економија ќе се намали за 6,6 проценти годинава. 

Лани нивната економија доживеа стагнација. 

Повеќе од 50 милиони граѓани во земјата со 130 милиони се сиромашни.

Мексико е втора економија во Латинска Америка. 

Таа од 1994 година е првата членка од Латинска Америка во Организацијата за економска соработка и развој(ОЕСР). 

Земјата, полека, но сигурно го покачува приходот. Мексико се смета за една од новите индустријализирани држави. 

Можеби ќе ве интересира

НАВАЛЕТЕ НА ЗЕЛЕНА НАФТА - тие што имаат картички од лани ќе точат веќе од понеделник

НАВАЛЕТЕ НА ЗЕЛЕНА НАФТА - тие што имаат картички од лани ќе точат веќе од понеделник

Даноците нема да се менуваат, правичен данок е можен само по долга дискусија

Даноците нема да се менуваат, правичен данок е можен само по долга дискусија

Безмалку 4 милиони евра дале Скопјани за „вечен живот“ минатата година

Безмалку 4 милиони евра дале Скопјани за „вечен живот“ минатата година

МАЛА ПОНУДА НА НАФТА: Во светот вакво нешто немало една деценија

МАЛА ПОНУДА НА НАФТА: Во светот вакво нешто немало една деценија

Ангеловска: Над 187.000 граѓани со домашните платежни картички потрошиле 10.7 милиони евра

Ангеловска: Над 187.000 граѓани со домашните платежни картички потрошиле 10.7 милиони евра

Здружението на земјоделството и прехранбената индустрија повикува компаниите да не бидат вклучени во предизборната реторика

Здружението на земјоделството и прехранбената индустрија повикува компаниите да не бидат вклучени во предизборната реторика

Кои се најуспешните компании во Кавадарци?

Кои се најуспешните компании во Кавадарци?

МАСОВНО КУПУВААТ ИМОТИ: Словенците го „окупираа“ хрватското крајбрежје

МАСОВНО КУПУВААТ ИМОТИ: Словенците го „окупираа“ хрватското крајбрежје

Еве каде можете да ги искористите ваучерите за туризам

Еве каде можете да ги искористите ваучерите за туризам