18 Август, 2019
0.0251

Невладините укажуваат: Предлог-законот за Охридскиот регион остава простор за понатамошно уништување

Објавено во: Македонија 14 Јули, 2019

Предлог-законот за Охридскиот регион остава простор за понатамошно уништување на природното и културно богатство, укажуваат од повеќе невладини организации. 

Според нив, Предлог-законот за управување со природното и културното наследство во Охридскиот регион отвора простор за носење штетни одлуки и понатамошно уништување на единственото УНЕСКО подрачје во земјата.

„Им укажуваме на предлагачите на Предлог-законот за управување со природното и културното наследство во Охридскиот регион (Предлог-законот), акој требаше да влезе во собраниска процедура оваа недела, дека текстот на Предлог-законот не е ист со оној кој беше дискутиран на јавната расправа на крајот на 2018 год. и презентиран на последниот комитет на УНЕСКО во Баку. Предлагачитево него додале член со кој уредувапримена на т.н. Бадентеровото мнозинство (односно двојно мнозинство) при носење напрепораките и мислењата на Советот за Охридскиот регион (Советот).. Сметаме дека ваквиот начин на носење одлуки на Советот за Охридскиот регион не е во согласност со Охридскиот рамковен договор, бидејќи Бадентеровиот принцип на донесување одлуки се воспостави за да се избегне надгласувањето на помалите етнички заедници за сметка на мнозинството во претставничките тела, како Собранието и советите на локалната самоуправа, каде избрани претставници носат одлуки во името на граѓаните. Во конкретниот случај се работи за стручно тело со советодавна улога, чиј мандат е точно определен во членот 9 од Предлог-законот, односно тело кое дава мислења, препораки и предлози заради зачувување на природата и културното наследство на Охридскиот регион, но не донесува одлуки!“, се вели во соопштението. 

Додаваат дека во членот 8, став 15 од Предлог – законот уредено е дека членовите се бираат според нивната функција, односно позиција во одредена релевантна институција, а не согласно принципот на Бадентер, од што произлегува дека не мора да значи дека нејзиниот состав ќе ја одразува етничката структура на државата.

Воедно сметаат дека ваквото законско решение ќе создаде простор за локални моќници директно да влијаат на сите препораки, предлози и мислења што ќе ги носи овој Совет и повторно ќе се реализираатштетни инфраструктурни проекти, а кои ќе значат понатамошно уништување на Охридскиот регион и со сигурност ќе бидат причина за губење на статусот на УНЕСКО во 2020 година.

Бараме од Министерството за култура, како предлагач на Предлог-законот до Собранието на РСМ да го достави текстот на Предлог-законот кој беше предмет на јавна расправа и кој беше презентиран на последниот комитет на УНЕСКО во Бакуво јуни 2019 год.; Бараме од Собранието на РСМ во прво читање да расправа по текстот на Предлог-законотод ноември 2018 год. кој беше консултиран со засегнатите страни и јавноста и кој беше доставен до Комитетот на УНЕСКОво Баку во јуни 2019 год. Бараме од Владата на РСМ да ја препознае заканата од уништување на природното и културно наследство и сериозно и доследно да се заложи за спроведување назаконските и подзаконските акти донесени во оваа држава, почнувајќи со Уставот на РСМ, а кои посебно влијаат на природнотото и културното наследство“, се вели во соопштението потпишано од:

Центар за истражување и информирање за животна средина „Еко-свест“ Скопје

Движење за околината Молика – ДОМ Битола

EcoGuerila Тетово

Еко Живот Кавадарци

Извиднички Поречански Одред Крсте Јон Струга

Фронт 21/42 Скопје

Центар за климатски промени Гевгелија

Граѓанска иницијатива Охрид SOS

Еко ЛОГИК Скопје

Анима Мунди Скопје

Поддржано од Блупринтгрупата за правосудство:

Хелсиншки Комитет

Фондација Отворено општество – Македонија

Институт за европски политики ЕПИ

Здружение на млади правници

Коалиција сите за правично судење

Институт за човекови права

Центар за правни истражувања и анализи

Можеби ќе ве интересира

Се вози брзо и под дејство на алкохол: Над 200 возачи казнети синоќа во Скопје

Се вози брзо и под дејство на алкохол: Над 200 возачи казнети синоќа во Скопје

Ако одите на одмор или се враќате, еве колку се чека на ГП Богородица и Табановце

Ако одите на одмор или се враќате, еве колку се чека на ГП Богородица и Табановце

Јанушев тврди дека снимките за „Рекет“ не се од ВМРО ДПМНЕ

Јанушев тврди дека снимките за „Рекет“ не се од ВМРО ДПМНЕ

Што сака да каже обвинителката Ленче со ФБ статусот и за кој е посветен?

Што сака да каже обвинителката Ленче со ФБ статусот и за кој е посветен?

Еве ја временската прогноза за денеска

Еве ја временската прогноза за денеска

СВЕЧЕНА ЦЕРЕМОНИЈА: АРМ го слави 27-от роденден

СВЕЧЕНА ЦЕРЕМОНИЈА: АРМ го слави 27-от роденден

По царинските бариери од Косово, Македонија утре ќе одлучи како ќе возврати

По царинските бариери од Косово, Македонија утре ќе одлучи како ќе возврати

Росоклија: Што чека и што очекува ВМРО-ДПМНЕ? Непостоечка последна шанса?

Росоклија: Што чека и што очекува ВМРО-ДПМНЕ? Непостоечка последна шанса?

(ВИДЕО-ФОТО) Силни топовски татнежи и експлозии го стресоа Скопје

(ВИДЕО-ФОТО) Силни топовски татнежи и експлозии го стресоа Скопје