17 Август, 2022
0.0384

ДВА МИЛИОНИ ЕВРА ЗА ДОКАПИТАЛИЗАЦИЈА: Издадена нова емисија од Капитал банка

Објавено во: Финансии 13 Јануари, 2022

Добивај вести на Viber

Капитал банка АД Скопје ја зголеми основната главнина на друштвото со издавање на 11.254 обични акции по пат на приватна понуда во петта емисија. Централниот депозитар за хартии од вредност објави дека вчера е извршен упис на акциите.

Со новата емисија основната главнина на Капитал банка Скопје изнесува 7.107.689 евра.

Инаку во емисијата, издадени се вкупно 39.996 обични акции со номинална вредност од 177,71 евра за една акција.

Претседателот на Управниот одбор на Капитал Банка, Цветан Петринин во интервју за Фактор во декември зборуваше за докапитализацијата. Прво беше извршена докапитализација со зголемување на основната главнина за три милиони евра, а на почетокот на годината за уште два милиони евра. 

„Новите докапитализации од вкупно пет милиони евра се клучни за развојот на банката, кој неминовно и паралено мора да биде проследен со соодветен раст на капиталот. Само со нивна усогласена кохезија може да се планира и предвиди остварување на долгорочните цели. Имајќи ги предвид стратешките цели, Капитал Банка е во процес на зацврстување на капиталната структура, со цел таа да биде ставена во функција на остварување на планираниот раст и долгорочните деловни цели, и главната цел во блиска иднина - проширување на  лиценцата за извршување на банкарски активности и работа со странство, односно соработка со странски правни лица, што всушност е индината на интеграцијата на државата во европските пазари, изјави Петринин.

Зајакнувањето на капиталната позиција на банката делува превентивно врз потенцијалните ризици, и ќе доведе до зголемена безбедност за штедачите, раст на кредитирањето, а ќе ја зголеми и профитабилноста на Капитал банка.


Можеби ќе ве интересира

НЕ НИ ТРЕБА ТРИУМФАЛНО РЕШЕНИЕ ЗА ПРОГРЕСИВНИОТ ДАНОК, ТУКУ ПРИФАТЛИВО ЗА СИТЕ - министерот Бесими не сака да дава мислење пред дебатата

НЕ НИ ТРЕБА ТРИУМФАЛНО РЕШЕНИЕ ЗА ПРОГРЕСИВНИОТ ДАНОК, ТУКУ ПРИФАТЛИВО ЗА СИТЕ - министерот Бесими не сака да дава мислење пред дебатата

КАКО ДА СЕ ОДАНОЧИ НЕФОРМАЛНАТА Е-ТРГОВИЈА КОЈА СЕ ПОВЕЌЕ РАСТЕ - тоа ќе биде дел од даночната реформа, уверува министерот Бесими

КАКО ДА СЕ ОДАНОЧИ НЕФОРМАЛНАТА Е-ТРГОВИЈА КОЈА СЕ ПОВЕЌЕ РАСТЕ - тоа ќе биде дел од даночната реформа, уверува министерот Бесими

ПЛАТИ И НАД 55 ИЛЈАДИ ДЕНАРИ, СЕ БАРААТ ЕКОНОМИСТИ И ИНФОРМАТИЧАРИ - еве што треба да исполните ако сакате да работите во Народна банка

ПЛАТИ И НАД 55 ИЛЈАДИ ДЕНАРИ, СЕ БАРААТ ЕКОНОМИСТИ И ИНФОРМАТИЧАРИ - еве што треба да исполните ако сакате да работите во Народна банка

Аргентина ги зголемува каматните стапки на 69,5 отсто, инфлацијата достигна највисоко ниво во последните 20 години

Аргентина ги зголемува каматните стапки на 69,5 отсто, инфлацијата достигна највисоко ниво во последните 20 години

НЕМА НОВО ЗАТЕГНУВАЊЕ НА МОНЕТАРНАТА ПОЛИТИКА, основната каматна стапка останува на исто ниво

НЕМА НОВО ЗАТЕГНУВАЊЕ НА МОНЕТАРНАТА ПОЛИТИКА, основната каматна стапка останува на исто ниво

БЕСПЛАТЕН РУЧЕК ВО ЕКОНОМИЈАТА НЕМА, ДАНОЧНИТЕ ПРОМЕНИ НЕ ГО ОПФАЌААТ ЕКСТРА ПРОФИТОТ, што друго ќе донесат најавените измени

БЕСПЛАТЕН РУЧЕК ВО ЕКОНОМИЈАТА НЕМА, ДАНОЧНИТЕ ПРОМЕНИ НЕ ГО ОПФАЌААТ ЕКСТРА ПРОФИТОТ, што друго ќе донесат најавените измени

ДЕВИЗНИТЕ РЕЗЕРВИ СЕ КРЕНАА - во јули се зголемија за 80 милиони евра, сега се 3,2 милијарди

ДЕВИЗНИТЕ РЕЗЕРВИ СЕ КРЕНАА - во јули се зголемија за 80 милиони евра, сега се 3,2 милијарди

НЕКА РАЗМИСЛАТ ДВА ПАТИ ПРЕД ДА ЈА НАПРАВАТ И ОВАА БЕЉА - професорот Трајковски предупредува дека даночењето на каматите може да ги повлече штедните влогови

НЕКА РАЗМИСЛАТ ДВА ПАТИ ПРЕД ДА ЈА НАПРАВАТ И ОВАА БЕЉА - професорот Трајковски предупредува дека даночењето на каматите може да ги повлече штедните влогови

Бесими ќе собира 54 милиони евра, ќе се оданочуваат реинвестираните добивки и каматите од штедните влогови

Бесими ќе собира 54 милиони евра, ќе се оданочуваат реинвестираните добивки и каматите од штедните влогови