23 Април, 2019
0.0344

НОВО ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ: Светот ќе го зафати економска криза

Објавено во: Економија 14 Септември, 2018

Стигна ново предупредување за криза која ќе го зафати светот. 

Поранешниот британски премиер,  Гордон Браун вели дека светот е пред нова финансиска криза затоа што владите не успеале да се изборат со причините на последниот крах пред една деценија. 

Тој беше премиер кога американската инвестициска банка Леман брадрс ја предизвика најстрашната финансиска криза од „Големата криза“ во 20 век, а сега порачува дека светот е без лидери и дека влегува во период на ранливост.

„Се занимававме со малите нешта, но не и со големите нешта“- рече Браун кој беше британски премиер од 2007 до 2010 година.

Смета дека глобалната економија не успеала да развие систем на навремени предупредувања и следења на финансиските текови на начин да може да се одреди каде се позајмуваат парите и под кои услови.

Тој смета дека се мали казните за финансиски малверзации и дека многу банки би очекувале ново спасување во случај на нова криза.

„Пеналите за малверзации не се доволно засилени. Стравот дека банкарите ќе отидат во затвор поради лошо однесување го нема. Не постои доволно силна порака дека владите нема да ги спасуваат институциите кои не си средиле по дома“, објасни Браун.

Укажа и дека меѓународната соработка која помогна во борбата против глобалната криза пред десет години денес не е возможна бидејќи државите станале протекционистички.

Претходната криза резултираше со колапс на многу финансиски институции, потпомагање на банките од национални влади и падови на берзанските пазари ширум светот

Можеби ќе ве интересира

НЕ ДАВААТ НИ ДОЛАР: Големи компании избегнале плаќање данок

НЕ ДАВААТ НИ ДОЛАР: Големи компании избегнале плаќање данок

Држ - не дај со новата методологија за цената на бензините: Зошто државата чекаше фотофиниш?

Држ - не дај со новата методологија за цената на бензините: Зошто државата чекаше фотофиниш?

КИФ: Повеќегодишен план за регионална економска соработка

КИФ: Повеќегодишен план за регионална економска соработка

Ниските температури ги оставија радијаторите топли

Ниските температури ги оставија радијаторите топли

Кои сопственици на станови сепак ќе плаќаат паушали за парно?

Кои сопственици на станови сепак ќе плаќаат паушали за парно?

Не се сите задоволни од субвенциите за носење странци

Не се сите задоволни од субвенциите за носење странци

Исклучените од парно ги добија последните сметки, празните станови сепак ќе плаќаат

Исклучените од парно ги добија последните сметки, празните станови сепак ќе плаќаат

Престанува печатењето на банкноти од 500 евра: Овие земји последни ја укинуваат оваа банкнота

Престанува печатењето на банкноти од 500 евра: Овие земји последни ја укинуваат оваа банкнота

ЕУ НЕ ЖАЛЕЛА ПАРИ: Еве каде и во што се вложени 27 милијарди евра

ЕУ НЕ ЖАЛЕЛА ПАРИ: Еве каде и во што се вложени 27 милијарди евра