25 Септември, 2020
0.0399

Одблокирана сметката на Симпо

Објавено во: Балкан 30 Август, 2013

Сметката на матичната компанија  Симпо е одблокирана, бидејки се исплатени сите долгови за пензиско и инвалидско осигурување, соопштила даночната управа на Србија. Симпо ги уплатил ПИО доприносите и за неговото зависно претпријатие, но таа сметка не е одблокирана, бидејки се врши проверка дали долговите во целост се подмирени. Според сознанијата на медиумите Симпо за подмирување на доприносите за пензиско и инвалидско осигурување уплатил 1,3 милијарди динари. Долот на Симпо за доприносите за здравство и вработеност е претворен во капитал на државата, на основа на заклучокот на Српската Влада. Владата на 28-ми август му одобри на Симпо бескаматен  краткорочен кредит од 1,5 милијарди динари, со цел да и овозможи на компанијата да го подмири долгот. Раководството на Симпо на 26-ти август го прифати предлогот на минстерството за финасии на Србија, даночниот долг на компанијата да се превори во акции на државата, со што државата станува мнозински сопственик со удел од околу 70 отсто. Вкупниот долг на Симпо изнесуваше 5,9 милијарди динари од кои 2,3 беше  долгот  за доприноси. Симпо кој вработува околу 4.500 работници се обврза дека редовно ќе ги плаќа сите давачки кон државата и доприносите на вработените.

Можеби ќе ве интересира

ГРЦИТЕ ВО ДИЛЕМА: Самозаштита или карантин?

ГРЦИТЕ ВО ДИЛЕМА: Самозаштита или карантин?

Косовците се прашуваат зошто наместо во Приштина, Американците вечераа во Белград?

Косовците се прашуваат зошто наместо во Приштина, Американците вечераа во Белград?

Босна доби нов град

Босна доби нов град

ГРЦИЈА ПРЕД КОЛАПС: Нема слободни кревети во болниците

ГРЦИЈА ПРЕД КОЛАПС: Нема слободни кревети во болниците

ЦРН ДЕН ЗА ЦРНА ГОРА: Скоро 300 заболени и 8 починати

ЦРН ДЕН ЗА ЦРНА ГОРА: Скоро 300 заболени и 8 починати

ВО ЗЕМЈА ОД РЕГИОНОТ: Tретина од тестираните се позитивни на коронавирусот

ВО ЗЕМЈА ОД РЕГИОНОТ: Tретина од тестираните се позитивни на коронавирусот

(ФОТО+ВИДЕО) КЕФАЛОНИЈА Е НЕПРЕПОЗНАТЛИВА: Jaнос поплави стотици домови и однесе жртви

(ФОТО+ВИДЕО) КЕФАЛОНИЈА Е НЕПРЕПОЗНАТЛИВА: Jaнос поплави стотици домови и однесе жртви

Во грчкиот парламент влегоа предлог-законите за помош и соработка со нашата земја

Во грчкиот парламент влегоа предлог-законите за помош и соработка со нашата земја

ОД ШТО ПОЧИНА БЕБЕТО ПРОНАЈДЕНО МРТВО ВО СЕЛО КАЈ ВРШАЦ - еве што покажа обдукцијата

ОД ШТО ПОЧИНА БЕБЕТО ПРОНАЈДЕНО МРТВО ВО СЕЛО КАЈ ВРШАЦ - еве што покажа обдукцијата