10 Август, 2020
0.0375

Охридска банка: Тужбените наводи се неосновани

Објавено во: Финансии 20 Јули, 2020

Против Охридска банка АД Скопје, од страна на малцински акционери е поведена судска постапка за утврдување на ништовност на Одлуката за зголемување на акционерски капитал со издавање на обични акции со право на глас од 13-та емисија по пат на приватна понуда на институционален инвеститор, соопштија од Охридска банка до берзата.

Оттаму велат дека нивните одлуки се законски.

Одлуката за зголемување на акционерски капитал со издавање на обични акции со право на глас од 13-та емисија по пат на приватна понуда на институционален инвеститор од 8.5.2020 година, е донесена врз основа на одредбите од Законот за хартии од вредност, Законот за трговски друштва и Законот за банки. Врз основа на Решение за давање одобрение за издавање на долгорочни хартии од вредност по пат на приватна понуда од 14.5.2020 година, Банката ја спроведе постапката за издавање на хартии од вредност во согласност со условите определени во собраниската одлука Имајќи го во предвид наведеното, менаџментот на банката смета дека тужбените наводи се неосновани, објави Охридска банка.

Вредноста на судскиот спор со тужбата е определена на 1.500.010 денари. 

Можеби ќе ве интересира

НЛБ го зголеми кредитирањето, добивката изнесува 11,9 милиони евра

НЛБ го зголеми кредитирањето, добивката изнесува 11,9 милиони евра

НИНА АНГЕЛОВСКА: Ако не барате фискална и не скенирате - продавачот ќе ги земе вашите пари за себе

НИНА АНГЕЛОВСКА: Ако не барате фискална и не скенирате - продавачот ќе ги земе вашите пари за себе

ЕВЕ КОИ СЕ ДОБИТНИЦИТЕ: Месечни награди од по 20 илјади денари, „милиончето“ ќе стигне во декември

ЕВЕ КОИ СЕ ДОБИТНИЦИТЕ: Месечни награди од по 20 илјади денари, „милиончето“ ќе стигне во декември

ТЕЛЕКОМУНИКАЦИСКИОТ БИЗНИС ПРОФИТАБИЛЕН И ВО ВРЕМЕ НА КОРОНА: Македонски телеком со добивка од 11,2 милиони евра за првото полугодие

ТЕЛЕКОМУНИКАЦИСКИОТ БИЗНИС ПРОФИТАБИЛЕН И ВО ВРЕМЕ НА КОРОНА: Македонски телеком со добивка од 11,2 милиони евра за првото полугодие