22 Април, 2019
0.0230

Oваа земја годишно ќе „увезува“ по 260.000 работници

Објавено во: Економија 12 Февруари, 2019

260 000 мигранти годишно ќе бидат потребни во Германија поради недостиг на работна сила. Ова го покажува истражување, цитирано од „Дојче Веле”.

Работната рака од ЕУ нема да ги покрие потребите на економијата. За да се пополни дупката, Берлин ќе има потреба од 146 000 работници годишно од држави надвор од ЕУ.

Најголемата економија во Европа ќе има потреба од најмалку 260,000 нови мигранти годишно до 2060 година, а за да се надминат проблемите со недостигот на работна сила предизвикан од демографскиот пад, се покажува во истражувањето објавено од Фондација „Бертелсман” .

Работоспособното население во Германија се очекува да се намали за третина или околу 16 милиони луѓе до 2060 година. Во отсуство на миграциите недостигот на работна сила може да е катастрофален за четвртата најголема економија во светот.

Можеби ќе ве интересира

ЕУ НЕ ЖАЛЕЛА ПАРИ: Еве каде и во што се вложени 27 милијарди евра

ЕУ НЕ ЖАЛЕЛА ПАРИ: Еве каде и во што се вложени 27 милијарди евра

ЧЕТВРТА ГОДИНА ПО РЕД „ШВАЈЦАРЕЦОТ“ Е БРОЈ ЕДЕН: Оваа компанија е најугледна во цел свет!

ЧЕТВРТА ГОДИНА ПО РЕД „ШВАЈЦАРЕЦОТ“ Е БРОЈ ЕДЕН: Оваа компанија е најугледна во цел свет!

Познато колку Македонци добиле работна дозвола лани во Германија. Повеќе од Албанија, а и Србија изгледа помала

Познато колку Македонци добиле работна дозвола лани во Германија. Повеќе од Албанија, а и Србија изгледа помала

Во Германија живеат 11 милиони странци без германски пасош, Македонците се зголемуваат

Во Германија живеат 11 милиони странци без германски пасош, Македонците се зголемуваат

Електричните автомобили всушност повеќе загадуваат дури и од дизелашите?

Електричните автомобили всушност повеќе загадуваат дури и од дизелашите?

Исклучените од парно да пополнат формулар

Исклучените од парно да пополнат формулар

Светска банка: Решеното име отвара простор за поголем раст

Светска банка: Решеното име отвара простор за поголем раст

Кој е црепот што прави профит 30 отсто од приходите?

Кој е црепот што прави профит 30 отсто од приходите?

Случај Топлификација: Има ли причина за молкот на институциите

Случај Топлификација: Има ли причина за молкот на институциите