15 Април, 2021
0.0281

По раст со децении, за прв пат намален очекуваниот животен век во ЕУ

Објавено во: Свет 08 Април, 2021


Пандемијата КОВИД-19 го прекина долгорочниот раст на очекуваниот животен век, кој во повеќето земји-членки на ЕУ, според податоците за 2020 година, е пократок од претходната година, објави во средата Европската агенција за статистика - Евростат.

Најголемо намалување на очекуваниот животен век при раѓање, во споредба со 2019 година, е забележано во Шпанија (1,6 години помалку), Бугарија (1,5 години помалку) и Литванија, Полска и Романија - 1,4 години помалку. Во Словенија просечниот животен век е скратен за една година, а во Хрватска за 0,8 години.

Од 30 земји опфатени со статистиката, само Норвешка, Данска и Финска се очекува да имаат подолг животен век од 0,3 години, односно 0,1 година.

Според податоците за 2020 година, во повеќето земји-членки на ЕУ, мажите се малку повеќе погодени во однос на скратувањето на животниот век отколку жените.

Најголемо намалување на очекуваниот животен век кај мажите е забележано во Бугарија (-1.7 години), Латвија и Полска (-1.5 години) и Шпанија и Романија (-1.4 години).

Во ЕУ, очекуваниот животен век при раѓање постојано се зголемува во последните децении.

Според официјалната статистика, до 60-тите години на минатиот век тој растел во просек за повеќе од две години по деценија.

Сепак, неодамнешните податоци сугерираат дека очекуваното траење на животот се скратува во последните неколку години во неколку земји-членки.


Можеби ќе ве интересира

Индиски град се затвора од полноќ по денешниот црн рекорд

Индиски град се затвора од полноќ по денешниот црн рекорд

Државите во ЕУ се согласни да се патува со ковид пасоши

Државите во ЕУ се согласни да се патува со ковид пасоши

Во Европа се нудат 1.1 милијарда дози вакцини на црниот пазар

Во Европа се нудат 1.1 милијарда дози вакцини на црниот пазар

МУТАЦИИТЕ НЕКОНТРОЛИРАНО СЕ ШИРАТ: Бразилскиот сој го има во 52 земји

МУТАЦИИТЕ НЕКОНТРОЛИРАНО СЕ ШИРАТ: Бразилскиот сој го има во 52 земји

ДАЛИ МОЖЕ ДА СЕ МЕШААТ РАЗЛИЧНИ ВИДОВИ ВАКЦИНИ ЗА ПРВАТА И ВТОРАТА ДОЗА - во Британија тоа го испитува голема студија

ДАЛИ МОЖЕ ДА СЕ МЕШААТ РАЗЛИЧНИ ВИДОВИ ВАКЦИНИ ЗА ПРВАТА И ВТОРАТА ДОЗА - во Британија тоа го испитува голема студија

КОВИД-ПАСОШИТЕ ЌЕ БИДАТ ПОТРЕБНИ ДО КРАЈ НА ПАНДЕМИЈАТА: Сертификатите ќе се користат и за влез во авион

КОВИД-ПАСОШИТЕ ЌЕ БИДАТ ПОТРЕБНИ ДО КРАЈ НА ПАНДЕМИЈАТА: Сертификатите ќе се користат и за влез во авион

КИНЕСКИ ШАМАР ЗА БАЈДЕН: Испратил висока делегација во Тајван, кинеската флота го обиколила островот

КИНЕСКИ ШАМАР ЗА БАЈДЕН: Испратил висока делегација во Тајван, кинеската флота го обиколила островот

Поради страв од бразилскиот сој Франција ги прекинува летовите со Бразил

Поради страв од бразилскиот сој Франција ги прекинува летовите со Бразил

ЕДНА ЖЕНА ПОЧИНА, ДРУГА ВО КРИТИЧНА СОСТОЈБА ПО ВАКЦИНАЦИЈА СО ЈАНСЕН: САД ја стопираат употребата на вакцината од Џонсон и Џонсон

ЕДНА ЖЕНА ПОЧИНА, ДРУГА ВО КРИТИЧНА СОСТОЈБА ПО ВАКЦИНАЦИЈА СО ЈАНСЕН: САД ја стопираат употребата на вакцината од Џонсон и Џонсон