29 Ноември, 2021
0.0267

ПОЧИНАТИ, А ВАКЦИНИРАНИ НАЈМНОГУ СО СИНОФАРМ, НАЈМАЛКУ СО ФАЈЗЕР: МЗ ја објави првата детална анализа за починатите кои биле целосно вакцинирани

Објавено во: Македонија 19 Октомври, 2021

Министерството за здравство денеска ја објави првата подетална анализа за смртноста поради компликации од ковид и најави дека неделно ќе ја информира јавноста за починати лица со Ковид 19 кои биле комплетно вакцинирани, какви хронични заболувања имале починатите и колку од починатите со каков тип вакцина биле вакцинирани. За комплетно вакцинирани се сметаат лицата кои примиле две дози вакцина, а од ревакцинацијата поминале повеќе од 14 дена. 

Во период од 08.10-14.10.2021, починале 105 пациенти со Ковид 19, од нив над 75 % биле невакцинирани. Од вкупно починатите пациенти во период од 8.10 до 14.10, само 26 пациенти починати со Ковид 19, биле вакцинирани. Само еден од починатите пациенти немал хронично заболување и имал 80 години. 

Двајца пациенти се вакцинирани со вакцината на Фајзер. Тројца со вакцина Астра Зенека, четири починати пациенти со Ковид 19 примиле вакцина Синовак, а 17 пациенти примиле вакцина од производителот Синофарм. 

Министерството за здравство во продолжение ве информира за возраста и хроничните заболувања што ги имале 26 те пациенти, кои починале со ковид. 

8 октомври 

Пријавени за починати 16 пациенти со Ковид 19, 5 од починатите биле вакцинирани: 

84 год. кардиолошко заболување 

62 год. кардиолошко заболување 

78 год. кардиолошко заболување 

63 год. кардиолошко заболување и дијабет 

73 год. кардиолошко заболување и дијабет 

 9 октомври 

Пријавени за починати се 18 пациенти, само 1 од пациентите бил вакциниран. Пациентот имал 80 години и имал две хронични заболувања дијабет и кардиолошко заболување. 

10 октомври 

14 пациенти пријавени за починати, од нив 3 вакцинирани. 

64 год. кардиолошко и малигно заболување 

59 год. со кардиолошко заболување 

68 год. кардиолошко заболување и дијабет 

11 октомври 

18 пациенти пријавени за починати од нив 6 вакцинирани: 

72 год. кардиолошка и белодробна болест 

69 год кардиолошка болест 

81 год кардиолошка болест и дијабет 

76 год кардиолошка болест 

64 год белодробно заболување 

56 год кардиолошко заболување 

12 октомври 

6 пријавени за починати, само 1 вакциниран пациент на 80 години - нема хронично заболување; 

13 октомври 

20 пријавени за починати, 8 вакцинирани: 

61 год. кардиолошко заболување и хипотироидизам 

80 год. кардиолошко заболување, белодробно заболување и дијабет 

77 год. кардиолошко заболување, белодробно заболување и дијабет 

48 год. кардиолошко заболување, белодробно заболување и дијабет 

72 год. кардиолошко заболување, дијабет и бубрежно заболување 

77 год. кардиолошко и белодробно заболување 

78 год. кардиолошко заболување, белодробно заболување и дијабет 

71 год. кардиолошко заболување 

14 октомври 

13 пријавени за починати, 4 вакцинирани: 

75 год. крдиолошко заболување 

74 год. кардиолошко заболување и дијабет 

64 год. кардиолошко заболување и дијабет 

77 год. невромускуларно заболување 


Можеби ќе ве интересира

Заев - Гаши: Постигната начелна согласност за програмските аспекти од можната соработка

Заев - Гаши: Постигната начелна согласност за програмските аспекти од можната соработка

Русковска вели дека и сопственикот на Беса Транс возел еден од автобусите

Русковска вели дека и сопственикот на Беса Транс возел еден од автобусите

Нов циклус обуки од Мотива Центарот за менаџмент образование и обука во проект поддржан од Фонд за иновации и технолошки развој

Нов циклус обуки од Мотива Центарот за менаџмент образование и обука во проект поддржан од Фонд за иновации и технолошки развој

Таравари: СДСМ е нестабилна поради фракциите во неа, но има и неисполнети ветувања

Таравари: СДСМ е нестабилна поради фракциите во неа, но има и неисполнети ветувања

ФИРМИТЕ НЕ МОЖАТ ДА ИЗДРЖАТ СО РАБОТНИЦИ НОН СТОП БОЛНИ И ОТСУТНИ - Комората бара државата да обезбеди скрининг преку евтини тестови

ФИРМИТЕ НЕ МОЖАТ ДА ИЗДРЖАТ СО РАБОТНИЦИ НОН СТОП БОЛНИ И ОТСУТНИ - Комората бара државата да обезбеди скрининг преку евтини тестови

Објавиле видеа со лажни закани за терористички напад во Скопје, полицијата ги уапси

Објавиле видеа со лажни закани за терористички напад во Скопје, полицијата ги уапси

БРОЈОТ НА ПОЧИНАТИ ОД КОВИД КОМПЛИКАЦИИ И ДЕНЕСКА ПОВТОРНО ВИСОК: 18 Пациенти починаа, 118 се новозаразени

БРОЈОТ НА ПОЧИНАТИ ОД КОВИД КОМПЛИКАЦИИ И ДЕНЕСКА ПОВТОРНО ВИСОК: 18 Пациенти починаа, 118 се новозаразени

Гаши пред средбата со Заев: Не сакаме избори до 2024, министерствата не се приоритет

Гаши пред средбата со Заев: Не сакаме избори до 2024, министерствата не се приоритет

Жители од Ново Маало: Лажните екологисти да не повикуваат на суспензија на ДУП-от кај „Холидеј ин“

Жители од Ново Маало: Лажните екологисти да не повикуваат на суспензија на ДУП-от кај „Холидеј ин“