20 Август, 2018
0.2547
    FERS 58000    -2.52%     OKTA 4211    -0.1%     SBT 2000    0%     STB 1035    0.34%     STIL 135    2.88%     TEL 277    -0.14%     TNB 14100    -0.21%     TPLF 1216    -0.33%     UNI 2360    -1.67%

Половина „неплаќачи“ се уште нерегистрирани за „еко-такса“

Објавено во: Економија 10 Август, 2018

Само 609 претпријатија и други субјекти кои внесуваат електрична и електронска опрема ја плаќаат т.н. „еко-такса“, односно надомест кој, според законот за управување со овие уреди донесен пред неколку години, задолжително треба да го уплаќаат на наменски организации кои понатаму со тие финансиски средства треба да се грижат за рециклирање и отстранување на отпадот кој го создаваат автоматите, машините за перење, телевизорите, мониторите и др.

Според она што го тврдат организациите за отпад и Министерството за животна средина, досега се регистрирани само половина плаќачи на потребната „еко-такса“. Неевидентираните засега ги избегнуваат трошоците и има такви кои поради тоа стануваат поконкурентни во однос на оние кои плаќаат, бидејќи за еден нов фрижидер што е за продажба, на пример, со тежина од 30 килограми треба да се префрлат 1.500 денари.Можеби ќе ве интересира

Колку пари дневно троши Македонец за годишен одмор ?

Колку пари дневно троши Македонец за годишен одмор ?

КАЗНИТЕ НЕ СЕ ДОВОЛНИ: Над двесте возачи „летале“ со поголема брзина од дозволената на скопските улици

КАЗНИТЕ НЕ СЕ ДОВОЛНИ: Над двесте возачи „летале“ со поголема брзина од дозволената на скопските улици

За какви договори и ангажмани Владата ќе потроши половина милион евра?

За какви договори и ангажмани Владата ќе потроши половина милион евра?

За кои авторски услуги Владата ќе плаќа до пола милион евра?

За кои авторски услуги Владата ќе плаќа до пола милион евра?

Ќе дојде ли дереџе турската лира да не стигне ниту за „симит“?

Ќе дојде ли дереџе турската лира да не стигне ниту за „симит“?

Кои автори ќе ги плати Владата со половина милион евра?

Кои автори ќе ги плати Владата со половина милион евра?

САД продолжува со притисок, Иран бара никој да не го презема извозот на нафта

САД продолжува со притисок, Иран бара никој да не го презема извозот на нафта

ФОНДОТ ЗА ИНОВАЦИИ ТВРДИ: Не се доделени пари на фирми пред ликвидација

ФОНДОТ ЗА ИНОВАЦИИ ТВРДИ: Не се доделени пари на фирми пред ликвидација

ЗАДОЛЖУВАЊЕ ЗА РАЗДОЛЖУВАЊЕ: Државата со нов заем од домашните банки

ЗАДОЛЖУВАЊЕ ЗА РАЗДОЛЖУВАЊЕ: Државата со нов заем од домашните банки