25 Март, 2018
0.0758

Пратениците изгласаа минимална плата од 200 евра

Објавено во: Економија 18 Септември, 2017

Пратениците во Собранието денеска со 70 гласа „за“ и ниту еден против и воздржан ги изгласа измените на Предлог-законот за зголемување на минималната плата со кој официјално треба да започне исплатата на минималната плата од 12.000 денари.

Во текот на расправата пратениците на ВМРО-ДПМНЕ тврдеа дека предлог законот за зголемување на минимална плата нема да го подобри стандардот на граѓаните ниту ќе ја раздвижи економијата. Сметаат дека предлогот на Владата е предизборна популистичка мерка од која граѓаните нема да имаат бенефит на долг рок.

Пратеникот од ВМРО-ДПМНЕ,  Драган Цуклев рече дека ќе настанат проблеми поради обврската, работодавците во рок од 30 дена да донесат правилник за нормиран учинок што ќе ги погоди работниците, а според него проблематични се и критериумите. 

Владејачкото парламентарно мнозинство е со став дека минималната плата од 12.000 денари ќе доведе до раст на просечната плата, животниот стандард,  а со тоа и на целокупната економија.

„На 13 септември 2015 година, ние тогаш како опозиција, поднесовме предлог закон за минимална плата и тој истиот вие го одбивте со смешно образложение, дека ако тој закон се донесе 30.000 работници ќе останат без работа“- рече Васко Ковачевски, пратеник на СДСМ.

Зголемувањето на минималната плата ќе важи за сите работници, односно таа ќе треба да биде исплатена и за вработените во кожарската и текстилната индустрија. 

За таа цел месечно од државната каса за субвенционирање на фирмите ќе се одвојуваат по 1,5 милиони евра.

Расправата по другите точки на дневен ред од 12-та  седница претседателот на Собранието,  Талат Џафери ја закажа за утре во 11 часот.

Можеби ќе ве интересира

Асанж со жесток напад врз Марк Цукерберг - Бришете Facebook

Асанж со жесток напад врз Марк Цукерберг - Бришете Facebook

Ќе остане ли Македонија без гувернер се до нови претседателски избори?

Ќе остане ли Македонија без гувернер се до нови претседателски избори?

Владата еднострано ќе го раскине договорот за концесија на „Казандол“

Владата еднострано ќе го раскине договорот за концесија на „Казандол“

МЕПСО ги гаси светлата на „Часот на планетата Земја“

МЕПСО ги гаси светлата на „Часот на планетата Земја“

За прв пат се лета директно од Европа до Австралија

За прв пат се лета директно од Европа до Австралија

Криптовалутата ПЕТРО ќе се конвертира во руски Рубљи

Криптовалутата ПЕТРО ќе се конвертира во руски Рубљи

СНЕЖАНА ДЕНКОВСКА: Имаме недостиг на работна сила за сите занаети иако имаме голем број невработени

СНЕЖАНА ДЕНКОВСКА: Имаме недостиг на работна сила за сите занаети иако имаме голем број невработени

За СДСМ растот на платите е потврда за нивните мерки, ВМРО-ДПМНЕ го тврди спротивното

За СДСМ растот на платите е потврда за нивните мерки, ВМРО-ДПМНЕ го тврди спротивното

Кој е најатрактивниот банкарски депозит по видување во Македонија?

Кој е најатрактивниот банкарски депозит по видување во Македонија?