23 Јули, 2019
0.0220

Прават експеримент со минималецот, не знаат што ќе се случи

Објавено во: Економија 12 Февруари, 2019

Шпанската Влада прави експеримент, така што за 22% ќе ја зголеми минималната плата и очекува повисок раст. 

Оваа година од 736 евра минималната плата е зголемена на 900 евра.

Ова зголемување ќе се одрази на 8% од работната сила или 1.2 милиони работници. 

Премиерот Педро Санчес очекува дека личната потрошувачка ќе се зголеми. 

Лани имаа раст од 2.7%, а за оваа година Меѓународниот монетарен фонд очекува раст од 2.2%. 

Во еврозоната инфалцијата е 1.1%, а во Шпанија е уште пониска. Но, растот на минималецот може да уништи 125.000 работни места. 

Можеби ќе ве интересира

Колку пари инкасираше директорот на најголемата македонска банка од дивиденда?

Колку пари инкасираше директорот на најголемата македонска банка од дивиденда?

Апостолска: Не потрошивме денар на лопати и панделки, а 30 компании влегоа во нови инвестиции

Апостолска: Не потрошивме денар на лопати и панделки, а 30 компании влегоа во нови инвестиции

Кој банкар од дивиденда зема 87.000 евра?

Кој банкар од дивиденда зема 87.000 евра?

И кадар на ДУИ е во игра: Борба за директорското место во МЕПСО

И кадар на ДУИ е во игра: Борба за директорското место во МЕПСО

ЦЕНИТЕ ПАДНАА: Возачи ќе точите горива поевтино

ЦЕНИТЕ ПАДНАА: Возачи ќе точите горива поевтино

МАКЕДОНИЈА СИ ГИ БРКА ПРОГРАМЕРИТЕ НАДВОР: Се „бега“ за поголема плата од Шведска до Германија и западна Европа

МАКЕДОНИЈА СИ ГИ БРКА ПРОГРАМЕРИТЕ НАДВОР: Се „бега“ за поголема плата од Шведска до Германија и западна Европа

ОВА СЕ ЦЕНИТЕ: Возачи од полноќ ќе точите поевтини горива

ОВА СЕ ЦЕНИТЕ: Возачи од полноќ ќе точите поевтини горива

Тутунопроизводителите со поддршка за спречување на нелегалното производство и трговија со тутун

Тутунопроизводителите со поддршка за спречување на нелегалното производство и трговија со тутун

Каде Алкалоид вложува 400 илјади евра?

Каде Алкалоид вложува 400 илјади евра?