19 Април, 2018
0.0554

ПРОГНОЗИ НА СВЕТСКА БАНКА: Колкав раст да очекуваме во 2018 година?

Објавено во: Економија 10 Јануари, 2018

Светска Банка ги ревидираше надолу проекциите за раст на Maкедонија во однос на јуни минатата година. 

Македонија ја завршила 2017-та со раст од 1.5%, а не со 2.8% колку што проектираше лани. Економијата ќе порасне за 3.2%, покажуваат  последните проекции на Светска Банка објавени во најновиот извештај за глобалните економски перспективи. За догодина се смета дека економскиот раст ќе изнесува 3.9%, а во 2020-та година 4%. 

Во регионот највисок раст во 2018 година ќе има Косово од 4.8%. Повисок раст на економијата од Македонија ќе имаат и Албанија и Бугарија, Босна и Херцеговина ќе има ист раст како и земјава, а послаби резултати ќе имаат Србија, Црна Гора и Хрватска.

Можеби ќе ве интересира

Европарламентот не се откажува, Закерберг ќе мора да сведочи

Европарламентот не се откажува, Закерберг ќе мора да сведочи

Фирми и поединци ја тужат општина Центар вкупно за 400 милиони денари

Фирми и поединци ја тужат општина Центар вкупно за 400 милиони денари

НЛБ Нов пензиски фонд за влогот на Гранит во Комерцијална банка дознале од сајтот на берза

НЛБ Нов пензиски фонд за влогот на Гранит во Комерцијална банка дознале од сајтот на берза

Сите градежни компании на берза со катастрофални резултати

Сите градежни компании на берза со катастрофални резултати

Кој доби нов мандат во Управниот одбор на Охридска банка?

Кој доби нов мандат во Управниот одбор на Охридска банка?

Кој голем акционер ќе бара отчет од менаџерите на „Гранит“?

Кој голем акционер ќе бара отчет од менаџерите на „Гранит“?

РАБОТНИ МЕСТА ВО ГРАДЕЖНИШТВОТО: Што ќе се случува следните месеци?

РАБОТНИ МЕСТА ВО ГРАДЕЖНИШТВОТО: Што ќе се случува следните месеци?

Кои се мерките и одлуките на новата Влада со кои ЕУ не се сложи во извештајот

Кои се мерките и одлуките на новата Влада со кои ЕУ не се сложи во извештајот

Кој е најскапиот хотелски кревет во Македонија?

Кој е најскапиот хотелски кревет во Македонија?