26 Февруари, 2024
0.0235

РАСТЕ ЦЕНАТА НА АКЦИЈАТА НА КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА - очекуваат ли акционерите „мрсна“ дивиденда од моментално најпрофитабилната банка

Објавено во: Финансии 07 Декември, 2023

Добивај вести на Viber

Расте цената на акциите на најголемата а во моментов и најпрофитабилната банка во земјава, Комерцијална банка.

Ако се погледне најновиот билтен на Берзата за ноември може да се види дека Комерцијална банка е второ по ред акционерско друштво кое има најголем пораст на цената на акцијата, односно таа доживеала зголемување за близу 10 отсто или прецизно 9,67 проценти.

Односно, ако на стартот на 11 месец од годинава цената изнесувала 13.005 денари, таа на крајот на ноември изнесува 14.263 денари за акција, што всушност означува месечен пораст од 9,67 отсто.

Ако се погледне графиконот со движењето на цените и количините на Комерцијална банка, може да се види дека од втората половина на ноември, или поконкретно од 22 тој месец, кога цената изнесувала 13.547 денари за акција, па се досега, што значи во последниве две недели, има уште позначаен раст на цената на акциите, односно кривата на графиконот оди по многу поостра нагорна линија.

Или, на вчерашниот ден цената на акцијата се искачи до 14.484 денари за акција.

Сепак, значајниот раст на цената не значи и дека се истргувани премногу големи количини во овој анализиран период, иако имало и неколку денови кои можат да се сметаат за своевидни количински пикови.

Или, поголемата количина на акции била истргувана на 27 ноември годинава, кога на берзата биле продадени 1.653 акции на оваа банка, а потоа бројот на истргувани количини се намалува, иако не се намалува во просек некаде под 500 акции.

Вчера на пример, истргуваната количина е 592 акции, додека завчера таа била 418 акции.

Која е причината за порастот на цената, што значи и зголемен интерес за оваа акција?

Познавачите велат дека главната причина треба да се бара во високата очекувана дивиденда што би ја донела оваа акција, а која ќе се обзнани како предлог за акционерско собрание најверојатно некаде на средината на март следната година, и да се офиоцијализира еден месец подоцна, кога ќе се одржи самото собрание.

Очекуваната дивиденда, пак, е поради големиот планиран профит на Комерцијална банка за оваа година, а што е сосема логично, ако се има предвид дека само за првите девет месеци од годинава, оваа банка оствари чиста добивка од 50 милиони евра, највисок во нејзината историја и во банкарскиот сектор во земјава воопшто.

Секако, после усвојувањето на завршната сметка на банката, а што се планира за април идната година, се очекува и Комерцијална банка посериозно да почне да преговара околу спојувањето со Стопанска банка Битола, за што двете банки и јавно ги презентираа своите намери во јавноста.

Според Централниот депозитар за хартии од вредност, во моментов единствен акционер со над 5 отсто акции во Комерцијална банка е Адора Инжинеринг на Ванчо Чифлиганец, која поседува 14,99 отсто од вкупниот акционерски капитал на банката.

Н.Н.Ф.

Можеби ќе ве интересира

ЕВЕ КОГА ПОЧНУВА ИСПЛАТАТА НА ПЕНЗИИТЕ: Мартовската пензија која ќе се исплаќа во април треба да биде покачена

ЕВЕ КОГА ПОЧНУВА ИСПЛАТАТА НА ПЕНЗИИТЕ: Мартовската пензија која ќе се исплаќа во април треба да биде покачена

СТРАНЦИТЕ ЌЕ ТРЕБА ДА ТРОШАТ ПОВЕЌЕ ПАРИ: Грција размислува за промена на условите за „златната виза“

СТРАНЦИТЕ ЌЕ ТРЕБА ДА ТРОШАТ ПОВЕЌЕ ПАРИ: Грција размислува за промена на условите за „златната виза“

РАЗВОЈНА БАНКА ЌЕ ПОЗАЈМИ 50 МИЛИОНИ ЕВРА – ќе се поддржуваат микро компаниите, парите се одобрени, државата ќе гарантира

РАЗВОЈНА БАНКА ЌЕ ПОЗАЈМИ 50 МИЛИОНИ ЕВРА – ќе се поддржуваат микро компаниите, парите се одобрени, државата ќе гарантира

ВО АПРИЛ ДОАЃА БОНУС ЗА ВРАБОТЕНИТЕ ВО ОВАА ГЕРМАНСКА КОМПАНИЈА: Ќе добијат повеќе од 7.000 евра, а 90.000 луѓе веќе ги исполнуваат условите

ВО АПРИЛ ДОАЃА БОНУС ЗА ВРАБОТЕНИТЕ ВО ОВАА ГЕРМАНСКА КОМПАНИЈА: Ќе добијат повеќе од 7.000 евра, а 90.000 луѓе веќе ги исполнуваат условите

ВО ПЕТОКОТ СИЛНО „ТРЕСЕЛЕ“ АКЦИИТЕ НА КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА - истргувани близу 500 илјади евра за еден ден, еве колку достигна просечната цена

ВО ПЕТОКОТ СИЛНО „ТРЕСЕЛЕ“ АКЦИИТЕ НА КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА - истргувани близу 500 илјади евра за еден ден, еве колку достигна просечната цена

КАЗНА ОД 200 ЕВРА АКО РАБОТНИКОТ УЧЕСТВУВА ВО ШТРАЈК: Драстичен удар за работната сила во оваа земја

КАЗНА ОД 200 ЕВРА АКО РАБОТНИКОТ УЧЕСТВУВА ВО ШТРАЈК: Драстичен удар за работната сила во оваа земја

РАБОТИ КАКО ДОСТАВАЧ НА ХРАНА И ЗАРАБОТУВА 2.350 ЕВРА МЕСЕЧНО! Го открива трикот за максимален профит: Многумина го одбиваат, а таму се кријат парите

РАБОТИ КАКО ДОСТАВАЧ НА ХРАНА И ЗАРАБОТУВА 2.350 ЕВРА МЕСЕЧНО! Го открива трикот за максимален профит: Многумина го одбиваат, а таму се кријат парите

ЦЕНИТЕ НА ХРАНАТА ДИВЕАТ ВО ХРВАТСКА! Компирите се поскапи за 35 отсто, морковите 50, кромидот 70, а крушите дури 120

ЦЕНИТЕ НА ХРАНАТА ДИВЕАТ ВО ХРВАТСКА! Компирите се поскапи за 35 отсто, морковите 50, кромидот 70, а крушите дури 120

„ИНФЛАЦИЈАТА ЌЕ РАСТЕ“: ЕЦБ објави истражување

„ИНФЛАЦИЈАТА ЌЕ РАСТЕ“: ЕЦБ објави истражување