26 Април, 2019
0.0465

Расте цената во Скопје, но и во другите градови: Познато колку бил просекот за метар квадратен лани

Објавено во: Економија 26 Март, 2019

Просечната цена на метар квадратен на становите во Македонија има падови и скокови во текот на целата 2018-та, но сумирајќи ги резултатите на годишно ниво, Државниот завод за статистика заклучува дека тие поскапеле за 3,2 отсто повеќе во однос на 2017-та.

Просечната цена на метар квадратен станбена површина во 2018 година била 43 155 денари. Најголем раст на цената разбирливо има во Скопје, каде во просек вредноста била 46 764 денари, што е за 7,0 отсто, или 50 евра, повеќе во споредба со една година претходно. Во внатрешноста на земјата цената е 33 157 денари, што е за 3.6 % повеќе во споредба со 2017 година.

Наведените просечни цени на 1 м2 станбена површина се без данок на додадена вредност. Речиси идентични се податоците на НАродна банка со оние на Заводот.

Претходно, според податоците на Агенцијата за катастар на недвижнини на истекот на ланската година во главниот град биле регистрирани 312.904 станови, од кои под хипотека биле заложени кај кредиторите 57.106 од нив, што е 18,2 отсто од вкупниот број.

На ниво на Македонија процентот е помал и од вкупно 1.071.000 станови, под хипотека кај банките се регистрирани 122.307, односно 11,4 од овие недвижнини.

Можеби ќе ве интересира

Гувернерката Ангеловска Бежоска за МИА: Можам да потврдам дека денарот е стабилен

Гувернерката Ангеловска Бежоска за МИА: Можам да потврдам дека денарот е стабилен

Капиталните инвестиции во лер: Објавени податоците до март

Капиталните инвестиции во лер: Објавени податоците до март

Дилема: Гимназиско или стручно образование

Дилема: Гимназиско или стручно образование

„Алкалоид“ во офанзива на странските пазари!

„Алкалоид“ во офанзива на странските пазари!

МИЛИОНСКА ГЛОБА: Колку долари ќе биде казнет „Фејсбук“ од американските власти?

МИЛИОНСКА ГЛОБА: Колку долари ќе биде казнет „Фејсбук“ од американските власти?

УТРИНСКИ ФОКУС: Профитот на „Комерцијална банка“ преполовен, „Алкалоид“ ја зголеми добивката

УТРИНСКИ ФОКУС: Профитот на „Комерцијална банка“ преполовен, „Алкалоид“ ја зголеми добивката

Ќе се одважат ли блиските на функционерите од власта по непотизмот или нема да го слушаат лидерот Заев?

Ќе се одважат ли блиските на функционерите од власта по непотизмот или нема да го слушаат лидерот Заев?

Се лизна ли „Комерцијална банка“?

Се лизна ли „Комерцијална банка“?

Алкалоид АД Скопје со раст на приходите во првите три месеци годинава и 55 нови вработувања

Алкалоид АД Скопје со раст на приходите во првите три месеци годинава и 55 нови вработувања