16 Септември, 2019
0.0168

САКААТ ТУКА ДА ОСТАНАТ: Балканска земја е рај за работници од Непал

Објавено во: Финансии, Балкан 10 Септември, 2019

Непалци и Индијци работат во Шибеник и Самобор во Хрватска и се повеќе од задоволни од условите за работа. 

Преку агенциите за посредници поминале долг  пат, тоа ги чинело скапо, но велат дека Хрватска за нив е ветена земја. 

Странските работници велат дека од платите можат да одвојат пари и да им пратат на своите семејства. 

Тие работат во стакленици каде берат домати. 

„Работата е едноставна, воопшто не е тешка  и имам шанса да им помогнам на децата и родителите. Луѓето се многу љубезни, ми помагаат и ме поддржуваат ако нешто ми треба“, вели Назрин Тимипир од Непал. 

Таа раскажува дека во својата земја живеела во изнајмена куќа заедно со својот брат и трите деца, но земала мала плата, и затоа се надева дека ќе остане да живее во Хрватска. 

Амбар Лимбу од Непал месец дена е во Самобор, му се допаѓа местото, и се надева дека сопругата и децата ќе му се придружат. 

Ирфан Мохамада од Индија бил среќен кога му кажале дека во Хрватска  е лето, има топло време и не паѓа снег често како во Швајцарија. 

Дома работел како снимател, а сега бере домати во Хрватска за плата од 500 евра. 

Читајте уште

ЗЕМЈА КОЈА Е РАЈ ЗА РАБОТНИЦИ: Можеш да дојдеш 3 часа порано на работа, а можеш да работиш и од викендица

Можеби ќе ве интересира

Виктор Димовски прв владин директор со коефициент 4 и со поголема основна плата од Рашковски, Лукаревска, Китанов....

Виктор Димовски прв владин директор со коефициент 4 и со поголема основна плата од Рашковски, Лукаревска, Китанов....

Како од една билка овој Србин направил бизнис вреден злато

Како од една билка овој Србин направил бизнис вреден злато

Како е да се живее во Норвешка: Плата од 2.500 евра, но државата веднаш зема 35 проценти

Како е да се живее во Норвешка: Плата од 2.500 евра, но државата веднаш зема 35 проценти

ЌЕ ДОБИЕТЕ 25 000 ЕВРА ДА СЕ ПРЕСЕЛИТЕ ОВДЕ: Понудата е од соништата, а регионот прекрасен

ЌЕ ДОБИЕТЕ 25 000 ЕВРА ДА СЕ ПРЕСЕЛИТЕ ОВДЕ: Понудата е од соништата, а регионот прекрасен

Како бугарски стартап ја доби првата венчр капитал обврзница од 18 милиони евра?

Како бугарски стартап ја доби првата венчр капитал обврзница од 18 милиони евра?

ВРАБОТУВААТ И ПЕНЗИОНЕРИ: Им нудат работно време од четири часа

ВРАБОТУВААТ И ПЕНЗИОНЕРИ: Им нудат работно време од четири часа

Вардар и Шкендија во „минус“ и со парите од УЕФА

Вардар и Шкендија во „минус“ и со парите од УЕФА

ЗЕМЈА КОЈА Е РАЈ ЗА РАБОТНИЦИ: Можеш да дојдеш 3 часа порано на работа, а можеш да работиш и од викендица

ЗЕМЈА КОЈА Е РАЈ ЗА РАБОТНИЦИ: Можеш да дојдеш 3 часа порано на работа, а можеш да работиш и од викендица