22 Март, 2018
0.0667

Штип останува без карго аеродром, ТАВ ќе троши пари на јавни добра

Објавено во: Економија 12 Јануари, 2018

По долги години на испитувања се потврдија сомнежите дека во близина на Штип не е изводливо да се гради нов аеродром за превоз на стоки поради силните ветрови. Сепак, тоа не ги ослободува ТАВ од обврска да ги потрошат планираните средства бидејќи во пакет ги добија концесиите за скопскиот и охридскиот аеродром.

Накратко министерот за транспорт и врски Горан Сугаревски вчера изјави дека средствата во висина од околу 50 милиони евра ТАВ ќе ги инвестира во јавни добра за што веќе се подготвуваат или се објавуваат огласи. 

„Ќе ги вложат во јавни добра, кои се од јавен интерес на граѓаните на Република Македонија. Во најголем дел ќе бидат за канализација, за проекти кои што Министерството за транспорт и врски веќе ги има распишано тендерите. Тоа се средства во висина од 45-46 милиони евра и се за посебен интерес“, изјави министерот Сугарески.

Претходно од раководството на ТАВ истакнуваа дека доколку не е возможно да се гради карго аеродром во Штип, тогаш парите би ги потрошиле во проширување на терминалот на аеродромот „Александар Велики“ во Скопје или пак за потребите на охридскиот „Св.Апостол Павле“.

Во минатото имаше идеи карго аеродром да се гради во близина на Струмица поради поповолната клима и потребата од брз транспорт на раноградинарските и земјоделските производи, а исто така поранешните министри за странски инвестиции ја споменуваа и Битола како град кој има почетна инфраструктура за изградба на аеродром. 

Исто така од ТАВ подолго време ја наметнуваат темата за национален авиопревозник за најголемиот македонски аеродром да биде целосно профитабилен и оперативен, но таквата идеја се уште се разгледува.

Можеби ќе ве интересира

Став: Време е за мудри потези за поширока меѓународна соработка

Став: Време е за мудри потези за поширока меѓународна соработка

Шокантно откритие: Биткоин корисниците се пробиени од НСА

Шокантно откритие: Биткоин корисниците се пробиени од НСА

Нема македонска фирма која може да го заполни гасоводот од Клечовце до Штип со гас

Нема македонска фирма која може да го заполни гасоводот од Клечовце до Штип со гас

Уште документи - Уште една недела до затворање на Казандол

Уште документи - Уште една недела до затворање на Казандол

Оваа валута ќе се вивне во небо

Оваа валута ќе се вивне во небо

Blockchain предизвик - Со иновативност и дигитална технологија до зголемена конкурентност

Blockchain предизвик - Со иновативност и дигитална технологија до зголемена конкурентност

Има ли зголемени контроли врз јајцата и боите пред Велигден?

Има ли зголемени контроли врз јајцата и боите пред Велигден?

Каков Меморандум потпишаа МАНУ и Министерството за економија?

Каков Меморандум потпишаа МАНУ и Министерството за економија?

Бизнис климата во Македонија идеална за развој на микро, мали и средни претпријатија

Бизнис климата во Македонија идеална за развој на микро, мали и средни претпријатија