22 Септември, 2018
0.3135
    ALK 8001    -0.04%     BESK 10100    0%     CEVI 1000    0%     GRNT 820    0%     KMB 5174.73    0.16%     MPOL 314    0%     MPT 47013    -1.53%     OHB 6600    0.79%     OKTA 4296.07    0.92%     RZTK 526    0%     RZUS 108    0%     STB 1115    0.54%     STBP 1158    0.73%     TNB 14007.94    0.06%     TTK 1135    -0.03%     UNI 2307.38    -0.99%

Што се успеа да направи Халк банка за една година?

Објавено во: Економија 13 Март, 2018

„Халк банка“ влезе во големата банкарска четворка лани откако имаше убедливо највисоки стапки на раст на средствата, на кредитните пласмани и на депозити

„Халк банка“ лани оствари таков продор на банкарскиот пазар со што си обезбеди место во големата петорка големи банки во земјава. Лани „Халк банка“ обезбеди најголем процентуален раст на средствата, најголем раст на кредити и најголем раст на депозитите (вкупно на компании и на домаќинства).

Раст на средства

Банката лани остварила раст на средствата за 104 милиони евра односно за 17,9 отсто во споредба со 2016 година што претставува најголем процентуален раст во таа категорија во конкуренција на сите други банки. Во оваа категорија банката лани била пласирана на четврто место, а нејзиното пазарно учество пораснало за 1,1 отсто и достигнало лани 9,1 отсто од целиот банкарски пазар. Средствата на банката на крај на 2017 година изнесуваат 687 милиони евра.

Раст на кредитирање

Кредитните пласмани лани достигнале 463 милиониевра и пораснале за 73 милиони евра во однос на 2016 година што значи пораст од 18,7 отсто што е процентуално најголем раст во категоријата во конкуренција на другите банки. И во оваа конкуренција „Халк банка“ е на 4 место во класификација на сите банки, а нејзиното пазарно учество е 9,6 отсто од целиот кредитен пласман на банкарскиот систем. Пооделно гледано, кај корпоративните заеми растот е 41 милион евра или 19 ,6 отсто со што нејзиното пазарно учество е зголемено за 1,4 отсто до 9,9 отсто. Кај граѓанското кредитирање учеството на „Халк банка“ пораснало за 0,6 отсто до 9,1 отсто од сите кредитни пласмани во земјава од таа категорија. На ниво на банка растот на кредитирањето на граѓанскиот сектор е 17,9 отсто во однос на 2016 година, а нивото на пласмани до крајот на 2017 година е 206 милиони евра.

Раст на депозитите 

Лани „Халк банка“ ја зголеми депозитната база за 71 милиони евра и до крај на 2017 година таа достигна 401 милиони евра што претставува раст од 21,5 отсто што е убедливо најголем процентуален раст во споредба со другите банки. Нејзиното пазарно учество во вкупните депозити на сите банки лани пораснало за 1 отсто, а оваа банка на крај на 2017 година чува 7,3 отсто од сите депозити и се наоѓа на 4 место во таа конкуренција после „Комерцијална банка“, „Стопанска банка Скопје“ и „НЛБ Банка“.

Р.Ф:

Можеби ќе ве интересира

Секое четврто дете има сопствен дигитален уред пред да тргне на училиште

Секое четврто дете има сопствен дигитален уред пред да тргне на училиште

MOСТ го искара Заев за „поткупот“

MOСТ го искара Заев за „поткупот“

Што купува Кина од Македонија, а што ние од нив

Што купува Кина од Македонија, а што ние од нив

ТЕ-ТО: Работиме законски, со стечајот не се оштетени доверители

ТЕ-ТО: Работиме законски, со стечајот не се оштетени доверители

Хаџимишев: Во скандалот со ТЕ- ТО се вмешани многу страни

Хаџимишев: Во скандалот со ТЕ- ТО се вмешани многу страни

Директорот на Топлификација: Скандал во кој се вмешани државни инстанци

Директорот на Топлификација: Скандал во кој се вмешани државни инстанци

ПОРАСНА БРУТО ПЛАТАТА: Неколку сектори ги движат напред примањата

ПОРАСНА БРУТО ПЛАТАТА: Неколку сектори ги движат напред примањата

Хаџимишев: Битар холдингс во ТЕ-ТО непазарно купил гас и продал струја за 170 милиони евра

Хаџимишев: Битар холдингс во ТЕ-ТО непазарно купил гас и продал струја за 170 милиони евра

Од економското ривалство на две земји, Европа ќе го собере „ќарот“

Од економското ривалство на две земји, Европа ќе го собере „ќарот“