21 Септември, 2021
0.0243

Швеѓаните имаат најдолг работен век во ЕУ

Објавено во: Економија 27 Јули, 2021

Во  Европската Унија најдолг работен век во 2020 година имале Шведска (42 години), Холандија (41 година) и Данска (40 години).

Ова се единствените три земји-членки на ЕУ во кои очекуваното траење на работниот век било 40 години или повеќе. Зад нив се Естонија (39,2 години), Германија (39,1 години) и Финска (38,8 години).

Евростат го забележа најкраткиот работен век во Италија (31,2 години), следени од Грција и Хрватска (двете 32,8 години), Белгија (33,4 години) и Бугарија (33,5 години).).

Просечниот работен век за 15-годишниците во Европската унија (ЕУ) во 2020 година бил 35,7 години, за 0,2 години помалку од просекот во 2019 година, покажува истражувањето на Канцеларијата за статистика на ЕУ (Евростат).

Можеби ќе ве интересира

ПОПИШАНИ НАД МИЛИОН ГРАЃАНИ: Еве колкумина се попишале од странство

ПОПИШАНИ НАД МИЛИОН ГРАЃАНИ: Еве колкумина се попишале од странство

ОД ДЕНЕС ДИЗЕЛОТ СЕ ТОЧИ ПО ПОЕВТИНА ЦЕНА а еве колку ќе се плаќа за бензин

ОД ДЕНЕС ДИЗЕЛОТ СЕ ТОЧИ ПО ПОЕВТИНА ЦЕНА а еве колку ќе се плаќа за бензин

Владата од 2022 размислува повторно да субвенционира нискобуџетни летови

Владата од 2022 размислува повторно да субвенционира нискобуџетни летови

МИСЛАТ ЛИ ПРАТЕНИЦИТЕ НА РАБОТНИЦИТЕ - уште ништо не е извесно за недела неработен ден, се прават напори да се фати рокот

МИСЛАТ ЛИ ПРАТЕНИЦИТЕ НА РАБОТНИЦИТЕ - уште ништо не е извесно за недела неработен ден, се прават напори да се фати рокот

Бугарите не доаѓаат во Делчево, локалната економија е во криза

Бугарите не доаѓаат во Делчево, локалната економија е во криза

Од Владата велат дека нема простор за поскапување на лебот

Од Владата велат дека нема простор за поскапување на лебот

Работа има, но фалат работници

Работа има, но фалат работници

Два клучни фактори ја креваат цената на нафтата во светот

Два клучни фактори ја креваат цената на нафтата во светот

Заев го искоментира растот на цените и стравот од инфлација

Заев го искоментира растот на цените и стравот од инфлација