22 Април, 2019
0.0249

Сиромаштијата „не изеде“: Половина милион вработени Македонци живеат со минимални приходи

Објавено во: Економија 20 Јануари, 2019

Македонија е земја во која живеат сиромашни граѓани. Ова тврдење произлегува од статистиката дека во Македонија над 500 илјади граѓани се водат како сиромашни и покрај тоа што спаѓаат во категоријата вработени.

Анализата а Алсат М покажува загрижувачки но и срамен податок дека над половина милион од граѓаните живеат во сиромаштија која се зголемува со забрзано темпо.

Најзагрижувачки е тоа што кај младите ди 17 години сиромаштијата достигнува 30 отсто а државната статистика пресметала дека стапката на сиромаштија во земјава е 22 отсто.

-Кај лицата од третата доба, сиромаштијата се зголемува со забрзано темпо. Потребни се поголем број мерки, програми и законски решенија. Имаме половина милион сиромашни – вработени, а тоа е онаа стапка под минималниот приход и минималната плата додека шеснаесет проценти од пензионерите се водат како сиромашни посочува  Оливера Доцевска од невладината организација „Платформа за борба против сиромаштијата“.

Можеби ќе ве интересира

ЕУ НЕ ЖАЛЕЛА ПАРИ: Еве каде и во што се вложени 27 милијарди евра

ЕУ НЕ ЖАЛЕЛА ПАРИ: Еве каде и во што се вложени 27 милијарди евра

ЧЕТВРТА ГОДИНА ПО РЕД „ШВАЈЦАРЕЦОТ“ Е БРОЈ ЕДЕН: Оваа компанија е најугледна во цел свет!

ЧЕТВРТА ГОДИНА ПО РЕД „ШВАЈЦАРЕЦОТ“ Е БРОЈ ЕДЕН: Оваа компанија е најугледна во цел свет!

Познато колку Македонци добиле работна дозвола лани во Германија. Повеќе од Албанија, а и Србија изгледа помала

Познато колку Македонци добиле работна дозвола лани во Германија. Повеќе од Албанија, а и Србија изгледа помала

Во Германија живеат 11 милиони странци без германски пасош, Македонците се зголемуваат

Во Германија живеат 11 милиони странци без германски пасош, Македонците се зголемуваат

Електричните автомобили всушност повеќе загадуваат дури и од дизелашите?

Електричните автомобили всушност повеќе загадуваат дури и од дизелашите?

Исклучените од парно да пополнат формулар

Исклучените од парно да пополнат формулар

Светска банка: Решеното име отвара простор за поголем раст

Светска банка: Решеното име отвара простор за поголем раст

Кој е црепот што прави профит 30 отсто од приходите?

Кој е црепот што прави профит 30 отсто од приходите?

Случај Топлификација: Има ли причина за молкот на институциите

Случај Топлификација: Има ли причина за молкот на институциите