09 Декември, 2023
0.0295

Соларни централи - спас за бизнисот од високите трошоци што надоаѓаат

Објавено во: Економија 21 Октомври, 2021

Добивај вести на Viber

Се повеќе големи индустриски капацитети во Македонија се ориентираат кон изградба на фотонапонски централи со соларни панели на сопствените површини, а тоа се чини дека е вистински и правовремен одговор на енергетската криза која што е во најава. Се повеќе правни лица регистрираат субјекти со наставка „Солар“, „Енерги“, „Енерџи“, „Електрик“, а експертите велат дека големите производители поголемиот дел од производството го задржуваат за себе, но и останува за продажба помал дел од електричаната енергија обезбедена преку обновливи извори.

Последно што енергетскиот регулатор соопшти е дека и доделил лиценца на локалната прехранбена компанија Витаминка АД Прилеп за инсталирање на две фотоволтаични централи со комбинирана моќност од 609,68 киловати. Лиценцата, која важи 35 години, ќе и овозможи на Витаминка да произведува електрична енергија за продажба на отворен пазар,.Претходно и ланецот маркети Кит-Го регистрираше дејност за производство ан електрична енергија преку соларни панели, а АД ОКТА веќе одамна се реши да инвестира во фотоволтаичните системи.

- Точно е дека има интерес и тоа за производство на електрична енергија со користење на сончевата енергија , односно за изградба на фотонапонски електроцентрали. Станува збор за поголеми потрошувачи кои што имаат објекти на чија кровна конструкција можат да бидат поставени панели, односно фотонапонски централи и со самото тоа дел од своите потреби од електрична енергија да ги обезбедат од сопствено производство од обновливи извори, велат од Регулаторна комисија за енергетика за „Фактор“.

Од почетокот на 2021 година до сега, Регулаторната комисија за енергетика има издадено 37 лиценци за производство на електрична енергија од фотонапонски електроцентрали. Во 2020 година биле вкупно издадени 32 лиценци, додека во 2019 година издадени се вкупно 25 лиценци за производство на електрична енергија од фотонапонски електроцентрали. 

Овие вкупно 94 фотонапонски електроцентрали изградени во последните три години немаат повластена тарифа. Од 2018 година повеќе фотонапонските електроцентрали не добиваат повластена тарифа.

Со лиценца за производство на електрична енергија од фотонапонски централи може да се стекне кое било трговско друштво, трговец поединец или јавно претпријатие регистрирано во Македонија, или странско лице кое основало трговско друштво или подружница на трговско друштво регистрирано во земјата кое е регистрирано за вршење на соодветната енергетската дејност, или да има регистрирано општа клаузула за бизнис.

А.К.


* Наградата се доделува на котирано друштво, избрано со гласање преку онлајн анкета на веб страниците на Берзата и интернет порталот „Фактор“, кој е партнер на Берзата во доделувањето на оваа награда. Гласањето се врши паралелно на двете веб страници и акцијата на издавачот што ќе има најмногу гласови од двете анкети збирно, ќе биде прогласена за Акцијата на годината по избор на јавноста за 2023 година.
Предмет на анкетата е листа од десет котирани акции, избрани врз основа на остварениот промет и транспарентноста во нивното работење.

Можеби ќе ве интересира

ГОЛЕМ ТРГОВСКИ ЛАНЕЦ ИСПЛАТИ 300 ЕВРА БОЖИЌНИЦА - најавуваат и значително зголемување на платите во идната година

ГОЛЕМ ТРГОВСКИ ЛАНЕЦ ИСПЛАТИ 300 ЕВРА БОЖИЌНИЦА - најавуваат и значително зголемување на платите во идната година

Chinadaily: Експертите велат дека податоците од услугите го потврдуваат закрепнувањето

Chinadaily: Експертите велат дека податоците од услугите го потврдуваат закрепнувањето

СРПСКА КОМПАНИЈА ОБЈАВИ ДЕКА МОРА ДА ОТПУШТИ ДОСТА РАБОТНИЦИ - прв пат поминуваме низ нешто вакво, тешко е да се отпуштат добри луѓе

СРПСКА КОМПАНИЈА ОБЈАВИ ДЕКА МОРА ДА ОТПУШТИ ДОСТА РАБОТНИЦИ - прв пат поминуваме низ нешто вакво, тешко е да се отпуштат добри луѓе

МЕТА И IBM ЛАНСИРАА АЛИЈАНСА - таа ќе ја промени вештачката интелигенција

МЕТА И IBM ЛАНСИРАА АЛИЈАНСА - таа ќе ја промени вештачката интелигенција

ЗА САМО ТРИ ГОДИНИ КИНА СО ОГРОМЕН НАПРЕДОК: Фокус на зелениот развој и климатските активности

ЗА САМО ТРИ ГОДИНИ КИНА СО ОГРОМЕН НАПРЕДОК: Фокус на зелениот развој и климатските активности

ПАРАДОКС НА БАЛКАНОТ - еве каде еден килограм џимиринки чини колку три килограми месо

ПАРАДОКС НА БАЛКАНОТ - еве каде еден килограм џимиринки чини колку три килограми месо

Реновираната бензинска станица на „Макпетрол“ во Тетово е пуштена во употреба

Реновираната бензинска станица на „Макпетрол“ во Тетово е пуштена во употреба

ФИНАНСИСКИ ДИРЕКТОР ПРОДАДЕ АКЦИИ ЕДЕН ДЕН ОТКАКО ОБЈАВИ ОТПУШТАЊА - еве како менаџер од Спотифај заработи над 9 милиони долари

ФИНАНСИСКИ ДИРЕКТОР ПРОДАДЕ АКЦИИ ЕДЕН ДЕН ОТКАКО ОБЈАВИ ОТПУШТАЊА - еве како менаџер од Спотифај заработи над 9 милиони долари

ТИЕ СЕ НОВАТА СРПСКА ДЕЛОВНА ЕЛИТА - имаат најмалку 140 фирми и вртат милијарди

ТИЕ СЕ НОВАТА СРПСКА ДЕЛОВНА ЕЛИТА - имаат најмалку 140 фирми и вртат милијарди