25 Август, 2019
0.0220

Стопанската комора - клучот во соработката на училиштата и компаниите

Објавено во: Економија 18 Април, 2019

Главен предизвик за земјите и економиите е одржливиот инклузивен раст и развој. Тоа ја наметна потребата за оспособени, стручни и компетентни лица со релевантно образование и обука и подобрување на врската помеѓу пазарот на труд и образовниот систем. Но прашањето кое се поставува е: Како да се подобри оваа врска?


Еден начин за решавање на состојбата е реформирање на стручното образование и обука и развивање нови или подобрување на постојните квалификации согласно релевантните потреби на економијата и бизнисот во целост. Тоа значи унапредување на образовните услуги, модернизација на стручното образование, релевантно и применливо знаење и менување на концептот реализација на обуката, односно на средината на учење. Воспоставувањето на Националната рамка на квалификации е уште еден чекор во унапредување на образованието и обуката, а учењето на работното место игра важна улога во целиот процес за стeкнување искуствено знаење. Учењето на работно место значи применливост на теоретското знаење и развивање на практичните вештини и компетенции.


Но, во целиот процес, најважно е учеството на социјалните партнери. Социјалниот дијалог помеѓу образованието, односно училиштата и пазарот на трудот, компаниите, стана неопходен и од формален прерасна во суштински дијалог. Компаниите и училиштата ја продлабочуваа својата соработка, но главната улога во целиот процес ја има Комората. 


Таа ги препознава потребите на работодавачите и ги поврзува со училиштата, од каде што, преку практичната обука на учениците во  компаниите, компаниите можат да го препознаат и обезбедат потенцијалниот кадар за вработување. Комората влијае на испораката на нови квалификации и на унапредување на постојните квалификации со нејзиното учество во изработка и иновирање на стандардите на занимања и квалификации, наставните и испитните програми и учеството во завршниот испит за стекнување квалификација со што дава поддршка на образованието и реализација на обуките за ментори во компании и верификација на работодавачи за практична обука на ученици кај работодавачи преку поддршката на компаниите.


Важноста на Стопанската комора на Македонија ја препозна и државата и нејзината улога во стручното образование и обука беше законски уредена преку Законот за стручно образование и обука.


И на крај, никако не смееме да заборавиме дека Комората прави напори да го подобри образованието за да развива и испорачува потребни вештини за вработување  и придонесува за зголемување на компетенциите и намалување на вработливоста. КОМОРАТА Е КЛУЧОТ ШТО ГИ ОТВОРА ВРАТИТЕ НА КОМПАНИИТЕ ЗА СОРАБОТКА СО УЧИЛИШТАТА.

М-р Наташа Јаневска, самостоен советник, Стопанска комора на Македонија


Можеби ќе ве интересира

Министерот за транспорт и врски ги повика градоначалниците да се подготват за секундарна гасификација

Министерот за транспорт и врски ги повика градоначалниците да се подготват за секундарна гасификација

Граѓаните скенираат фискални, но како ќе знаат колку пари треба да добијат назад?

Граѓаните скенираат фискални, но како ќе знаат колку пари треба да добијат назад?

Кој ќе седне во министерската фотелја за странски инвестиции?

Кој ќе седне во министерската фотелја за странски инвестиции?

ЕУ подготвува економски напад на САД: Ќе настрадаат гиганти како Фејсбук и Гугл

ЕУ подготвува економски напад на САД: Ќе настрадаат гиганти како Фејсбук и Гугл

За колку ќе пораснат пензиите

За колку ќе пораснат пензиите

ПРЕДЛОЖЕНА ЗА НАСЛЕДНИЧКА НА ТЕВДОВСКИ: Нина Ангелковска ќе управува со парите на граѓаните

ПРЕДЛОЖЕНА ЗА НАСЛЕДНИЧКА НА ТЕВДОВСКИ: Нина Ангелковска ќе управува со парите на граѓаните

Колку пари има во посредувањето за работа на брод?

Колку пари има во посредувањето за работа на брод?

Тркалезна маса на тема: „ВЛАДЕЕЊЕ НА ПРАВОТО КАКО ИМПЕРАТИВ ЗА СТАБИЛНИ И ПРЕДВИДЛИВИ УСЛОВИ ЗА ВОДЕЊЕ БИЗНИС“

Тркалезна маса на тема: „ВЛАДЕЕЊЕ НА ПРАВОТО КАКО ИМПЕРАТИВ ЗА СТАБИЛНИ И ПРЕДВИДЛИВИ УСЛОВИ ЗА ВОДЕЊЕ БИЗНИС“

Промени во органите на управување и раководење на Силк Роуд банка

Промени во органите на управување и раководење на Силк Роуд банка