17 Јуни, 2019
0.0302

Струмички колекционер има цела соба стари предмети, повеќето со мотиви од Југославија

Објавено во: Македонија 12 Октомври, 2018

Марјан Христов од село Смолари, во Општината Ново Село со колекционерство се занимава повеке од 10 години. Тој собира телефони, радија, грамофони, грамофонски плочи, касети, книги, разни предмети, месингани, бакарни, дрвени, порцелански, стаклени, банкноти, визит-карти, пенкала, запалки, привезоци, црковни календарчиња, часовници, значки.

Христов вели дека има од сè по нешто од она што се колекционира во светот.

„Не продавам сè,туку само тоа што го имам веќе во колекцијата или правам размена, а со парите од продадениот предмет купувам други што ги немам. Имам доста предмети ако сметаме сè,  имам преку 3.500.000 предмети разни. Имам просторија, повеќето се наредени на рафтови и витрини, а некои се во кутии. Купувам од луѓе, некои ми подаруваат и така доаѓам до предмети“, вели овој колекционер.

Мотив да се занимава со оваа работа му била Југославија, а за себе вели дека е голем обожавател на Јосип Броз Тито и така почнал да се занимава со оваа работа.

„Омилени ми се значките, медаљите, статуите, знамињата и предметите користени во тоа време, банкноти, монети и сè што е made in Yugoslavia“, вели Христов.

Располага со над 5.000 книги од домашни, но и странски автори.

„Повеќето се од македонски писатели и нив ги обожавам. Имам и од странски писатели преведени на македонски, имам српски, германски, австроунгарски, руски. Најстарата книга е мислам некаде од 1870 година или порано“, додава Христов.

За ова што тој го прави, додава дека некои му се восхитуваат, други му честитаат, а има и такви кои не ни забележуваат дека е колекционер.

Христов објаснува дека во Македонија има колекционери, но има и доста луѓе кои тргуваат со стари предмети.

За себе вели дека и во иднина ќе се посвети на колекционерството, додека може тоа да го прави. Но, овој млад ентузијаст на шега додава дека повеќе нема место за чувањето на антиквитетите.

Сања Атанасовска

Можеби ќе ве интересира

Колку директори ќе бидат „сметени“?

Колку директори ќе бидат „сметени“?

Арсовски: Неспособноста доведе да нема суштински реформи во државата

Арсовски: Неспособноста доведе да нема суштински реформи во државата

Мицкоски на 29 годишницата на партијата: СДСМ паѓа, а ВМРО-ДПМНЕ со народот победува

Мицкоски на 29 годишницата на партијата: СДСМ паѓа, а ВМРО-ДПМНЕ со народот победува

ФОКУС НА ДЕНОТ: Промени во СДСМ, невреме зафати делови од Македонија

ФОКУС НА ДЕНОТ: Промени во СДСМ, невреме зафати делови од Македонија

Татјана Стојановска Иванова, Рената Дескоска, Драган Тевдовски - кој уште влезе во Извршниот одбор на СДСМ?

Татјана Стојановска Иванова, Рената Дескоска, Драган Тевдовски - кој уште влезе во Извршниот одбор на СДСМ?

За функционерите ќе има месечен календар

За функционерите ќе има месечен календар

(ФОТО) Долга колона автомобили стои на грчката граница

(ФОТО) Долга колона автомобили стои на грчката граница

„КУМОВИТЕ“ НЕОРГАНИЗИРАНИ: Километарски колони од возила на грчката граница

„КУМОВИТЕ“ НЕОРГАНИЗИРАНИ: Километарски колони од возила на грчката граница

Заeв: Ќе има реконструкција на Владата

Заeв: Ќе има реконструкција на Владата