16 Јули, 2019
0.0252

Тендерот „на Рашковски“ со повисока цена од еден милион евра

Објавено во: Финансии 02 Јули, 2019


Тендерот за радарскиот систем за контрола на летање кој го добил „Леонардо“, за кој генералниот секретар на Владата, Драги Рашковски, најави прес-конференција напладне, чинел еден милион евра поскапо од поевтината понуда според деталите од евалуацијата која се одвивала во текот на минатото лето.

Од четири понудувачи во првата фаза на евалуација, во втората понуда доставиле  од само 2 понудувачи - „Леонардо“ од Италија и „Индра“ од Шпанија. „Леонардо“ на тендерот има понудено 1 милион евра поскапа цена од  „Индра“, со тоа што првиот понудувач е прогласен дека целосно ги исполнува техничките барања 

Оваа постапка не се водела согласно Законот за Јавни набавки бидејки се финансирала целосно од страна на Европската банка за обнова и развој.

Интересно е тоа што додека траела постапката во текот на есента лани околу половина час македонското небо не било покриено со радарска слика од системот на радари во Македонија. Прекинот на радарската слика се случил по интервенција на радарот во Охрид. За падот на системот бил информиран центарот во Брисел и оттаму била воведена рестрикција на летови на македонското небо. 

По интервенција на службите во МНАВ проблемот беше идентификуван и надминат, по што се продолжило со безбедно давање на услугите во воздухопловната навигација. 

Според опозицијата, од објавениот прислушкуван разговор се заклучува дека Рашковски влијаел „Леонардо“ да го добие овој тендер.

Можеби ќе ве интересира

ДУИ бара од Заев да ја стави Бежовска за министер

ДУИ бара од Заев да ја стави Бежовска за министер

Поради Германците во овој српски град скокнаа цените на становите

Поради Германците во овој српски град скокнаа цените на становите

Анѓушев на средба со ММФ: Економијата расте, невработеноста опаѓа

Анѓушев на средба со ММФ: Економијата расте, невработеноста опаѓа

Мали даноци - големи неданочни и парафискални давачки

Мали даноци - големи неданочни и парафискални давачки

Аргир реименуван за директор на НЛБ Банка

Аргир реименуван за директор на НЛБ Банка

ЕУ и за Бугарија ќе одлучува во октомври

ЕУ и за Бугарија ќе одлучува во октомври

За собарките од Филипини нудат 650 евра и бесплатен aвионски билет

За собарките од Филипини нудат 650 евра и бесплатен aвионски билет

Ова е најскапиот град на светот за странци

Ова е најскапиот град на светот за странци

Поради високите плати ова е земја од соништата

Поради високите плати ова е земја од соништата