16 Јули, 2019
0.0169

Тевдовски до Руфи Османи: Општините да го зголемат данокот на имот

Објавено во: Финансии 17 Април, 2019

Драган Тевдовски, министерот за финансии, денеска на универзитетска дебата на прашање од професорот и екс-градоначалник на Гостивар, Руфи Османи, како да се подобрат приходите на општините и да го намалат задолжувањето, рече дека локалните самоуправи треба да го зголемат данокот на имот.

- Иако имаат можност да соберат повеќе средства со данокот на имот за кој има можност од 0,1 до 0,3 отсто никоја од општините тоа не го прави. Поради борбата за гласови не ја зголемуваат најниската стапка и сите одат со 0,1 отсто, рече Тевдовски.

Воедно, според Тевдовски, тие треба и да го подобрат планирањето на трошоците. Темата на предавањето беше како окалните самоуправи финансиски да бидат постабилни и поефикасни.

Можеби ќе ве интересира

ДУИ бара од Заев да ја стави Бежовска за министер

ДУИ бара од Заев да ја стави Бежовска за министер

Поради Германците во овој српски град скокнаа цените на становите

Поради Германците во овој српски град скокнаа цените на становите

Анѓушев на средба со ММФ: Економијата расте, невработеноста опаѓа

Анѓушев на средба со ММФ: Економијата расте, невработеноста опаѓа

Мали даноци - големи неданочни и парафискални давачки

Мали даноци - големи неданочни и парафискални давачки

Аргир реименуван за директор на НЛБ Банка

Аргир реименуван за директор на НЛБ Банка

ЕУ и за Бугарија ќе одлучува во октомври

ЕУ и за Бугарија ќе одлучува во октомври

За собарките од Филипини нудат 650 евра и бесплатен aвионски билет

За собарките од Филипини нудат 650 евра и бесплатен aвионски билет

Ова е најскапиот град на светот за странци

Ова е најскапиот град на светот за странци

Поради високите плати ова е земја од соништата

Поради високите плати ова е земја од соништата