04 Јуни, 2020
0.0338

Тиквеш: На „тимбилдинг“ одат сите вработени, секој да изгради поцврста врска со производот

Објавено во: Економија 20 Септември, 2019


Винаријата „Тиквеш“ по пишувањето на „Фактор“  вели дека „тимбилдингот“не е изговор за да ги испраќа вработените од Скопје надвор од работното време на лозовите насади во пикот на гроздоберот.

Ангажирани се сите вработени, од различни сектори и на различно хиерархиско ниво. Се прави посебен распоред и термински план за ангажманот, кој во текот на бербата се прилагодува согласно дневните потреби. Се работи во две смени и секој добива конкретна задача што треба да ја извршува, велат од винаријата „Тиквеш“ во одговорот на прашањата на Фактор за практиката секој вработен да бере грозје за време на гроздоберот. Велат дека ова се прави сите да се запознаат изворно со производот.

Од таму велат дека оваа практика ја спроведуваат неколку години, додека бербата е период кога интензитетот на активностите за секоја винарница е најголем.

- Климатските услови го диктираат темпото и реалните потреби на терен, а секоја берба е различна затоа што никогаш не се повторуваат идентично овие услови. Сакавме секој вработен да ја почувствува оваа динамика и да изгради уште поцврста врска со производот, да го запознае подобро виното и да чувствува дека дал придонес во неговото создавање. Виното е производ со приказна и ако не знаете да ја раскажете изворно, не можете да бидете дел од оваа индустрија, велат од таму.

Од таму велат дека вработените во администрацијата не се замена за недостигот на сезонските работници, кои претставуваат проблем да бидат ангажирани.

- Секоја година ангажманот на сезонски работници станува се посериозен проблем. Но сепак, состојбата на пазарот на труд со сезонските работници, не е нималку причина за нашата одлука сите вработени да учествуваат во бербата. Нашата цел е сите да се запознаат со процесот на создавање на врвно вино, од бербата па се до чаша. Паралелно работиме и на постојани инвестиции и модернизација. Годинава почнавме со значајна инвестициска програма во сегментот на примарното производство со која до крајот на годинава предвидени се вложувања од над милион евра во нови, но и обновување на лозови насади на површина од 100 хектари. Дополнително, во наредните три години, постепено ќе бидат обновени и над 50% од постојните 1000 хектари сопствени лозови насади на „Тиквеш“. Со обновувањето се врши замена на помалку функционалните сорти со перспективни сорти грозје наменети за производство на вина од премиум сегментот, но и се создаваат услови за машинска берба на грозјето што не бара голем ангажман на човечки ресурси. Па така, при садењето особено се внимава на растојанието меѓу редовите заради подобар пристап при машинската обработка на лозовите насади и берење на грозјето, гласи објаснувањето на „Тиквеш“.

Од таму тврдат дека кај вработените кои се испраќаат на ваков тип на „тимбилдинг“ не постои скриено незадоволство од ваквата практика.

- За вработените ова претставува одлична активност за зајакнување на тимскиот дух и соработката. На тој начин подобро се запознаваме меѓу себе и подобро функционираме за сите останати активности и одговорности во текот на останатиот дел од годината. Има и забавни моменти и заедничко дружење, а голем дел од нив сметаат дека промената на работната средина е добредојдена, одговараат од „Тиквеш“.

За тоа дали им се плаќа дополнително ваквиот ангажман, од таму велат дека се води сметка ангажманот на секој вработен да биде во согласност со предвиденото работно време и законски одредби и согласно вкупниот ангажман и евентуалните прекувремени работни часови се утврдуваат и дополнителни износи.


Можеби ќе ве интересира

Kaко Меркел ќе ја спаси Германија од корона кризата?

Kaко Меркел ќе ја спаси Германија од корона кризата?

ПАНДЕМИЈАТА СИ ГО НАПРАВИ СВОЕТО: Затворени вратите за работа во Германија и Австрија

ПАНДЕМИЈАТА СИ ГО НАПРАВИ СВОЕТО: Затворени вратите за работа во Германија и Австрија

НИЗ СКОПСКИТЕ МАРКЕТИ СНЕМА ЛЕБ - сите пазарат за карантинскиот викенд

НИЗ СКОПСКИТЕ МАРКЕТИ СНЕМА ЛЕБ - сите пазарат за карантинскиот викенд

НАЈГОЛЕМ ПАД ПО 1999: Европјаните помалку трошеле во април

НАЈГОЛЕМ ПАД ПО 1999: Европјаните помалку трошеле во април

НИКОЈ НЕ Е ИМУН НА КРИЗАТА: 50.000 Хрвати останаа без работа

НИКОЈ НЕ Е ИМУН НА КРИЗАТА: 50.000 Хрвати останаа без работа

ЕВН: Порамнети и корегирани сметки добиват корисниците, од 15 април броилата се отчитуваат

ЕВН: Порамнети и корегирани сметки добиват корисниците, од 15 април броилата се отчитуваат

ЗАБОРАВЕТЕ НА ЛЕТАЊЕ СО WIZZ AIR - тие што резервирале или ваучер или враќање на парите

ЗАБОРАВЕТЕ НА ЛЕТАЊЕ СО WIZZ AIR - тие што резервирале или ваучер или враќање на парите

Владата нема да дава дозволи за работа во текстилната и кожарската индустрија во Штип

Владата нема да дава дозволи за работа во текстилната и кожарската индустрија во Штип

КАКО ДА СЕ ЗАТВОРИЛЕ ТРИ ГОЛЕМИ ФАБРИКИ: За три месеци без работа останаа над 15 илјади луѓе

КАКО ДА СЕ ЗАТВОРИЛЕ ТРИ ГОЛЕМИ ФАБРИКИ: За три месеци без работа останаа над 15 илјади луѓе