01 Декември, 2020
0.0232

Угостителите пропаѓаат: Се прикучија кон барањето за смена на директорот на Агенцијата за промоција на турзмот

Објавено во: Економија 30 Октомври, 2020

Угостителскта индустрија трпи големи штети во ковид кризата, а Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот не направи ништо. Со ова тврдење и Независната угостителска комора (НУК) се приклучи кон барањето за смена на директорот на Агенцијата и за избор на нов директор на предлог на реалниот сектор.

Во изминатите месеци оваа година во период и во услови кога сме соочени со здравствена криза – пандемија Ковид 19 со која угостителската индустрија трпи енормни штети и последици, од страна на Агенцијата не се преземени никакви конкретни активности и мерки за угостителите особено за учество и посредување во комуникацијата со угостителите и со Владата и Комисијата за заразни болести со кои би можеле навреме да укажеме за многу недоследности во донесените мерки и протоколи за работа на угостителските објекти, велат од НУК.

Предлагаат да промена името на институцијата во Агенција за поддршка и промоција на туризмот и угостителството со што во иднина и угостителскиот сектор ќе биде рамноправно вклучен во активностите за промоција и поддршка на национално ниво.

Забележуваат и дека во ниту една од рекламните кампањи што Агенцијата ги има направено,не се вклучени угостителите и угостителската индустрија.

Поддршка за ова нивно барање очекуваат од претседателот на државата и премиерот, како и брза реакција на Владата за реализација на овие нивни барања.

Иницијативата за оставка на директорот на Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот потекна од Здружението на угостителството и туризмот при СКМ, Туристичко-угостителската комора на Македонија и Националната асоцијација за дојдовен туризам – НАИТМ.


Можеби ќе ве интересира

Министерството за економија ќе ги испрати до Влада предлозите за недела како неработен ден

Министерството за економија ќе ги испрати до Влада предлозите за недела како неработен ден

И ВО КОВИД ПАНДЕМИЈА РАБОТОДАВАЧИТЕ МОРА ДА ИСПЛАТАТ К-15: За 2020 регресот за годишен одмор над 10.000 денари

И ВО КОВИД ПАНДЕМИЈА РАБОТОДАВАЧИТЕ МОРА ДА ИСПЛАТАТ К-15: За 2020 регресот за годишен одмор над 10.000 денари

Извршителите наплатиле од државата рекордни 22 милиони евра

Извршителите наплатиле од државата рекордни 22 милиони евра

Странските инвестиции повторно во минус, има ли плафон за цехот од кризата

Странските инвестиции повторно во минус, има ли плафон за цехот од кризата

Колку години ќе постат акционерите на најголемиот производител на сувомесно?

Колку години ќе постат акционерите на најголемиот производител на сувомесно?

КРИЗАТА ГО ЗЕМА ДАНОКОТ: Се намалил бројот на работници во индустријата

КРИЗАТА ГО ЗЕМА ДАНОКОТ: Се намалил бројот на работници во индустријата

Доларот паѓа, повеќе не е водечка валута во светот

Доларот паѓа, повеќе не е водечка валута во светот

НОВИ 15.000 ЛУЃЕ БЕЗ РАБОТА: Зошто се зголеми невработеноста?

НОВИ 15.000 ЛУЃЕ БЕЗ РАБОТА: Зошто се зголеми невработеноста?

Јагнешко, ајвар, сирење од Македонија во маркетите Лулу во Катар

Јагнешко, ајвар, сирење од Македонија во маркетите Лулу во Катар