Добивај вести на Viber
Повеќето од пченката во Србија е загадена и содржи токсични материи, изјави денеска извршниот директор за контрола на квалитетот "SGS српски" Маринко Укропина.
Укропина за "Mađar So" изјави дека во нивната лабораторија е откриено присуство на афлатоксин во пченката, најканцерогени состојки, кои се наоѓаат во храната за луѓето но и во добиточната храна.
Според него, загадувањето на пченката е предизвикано од сушата и дека врз основа на примероците може да се заклучи дека само 32 отсто од посевите се безбедни за консумирање.
-Спроеведените тестирања досега укажуваат на концентрацијата на афлатоксин во износ поголем од дозволениот, затоа се повикува на брза интервенција на надлежните државни служби и сите субјекти во синџирот на производство, складирање, преработка и продажба на пченка - изјави Укропина.
Иако проблемот е идентификуван во подоцнежен период не е премногу доцна за да се направи сериозен план за заштита на здравјето на потрошувачите од пченка и житни производи, потенцира Маринко.
Директорот на "Српски SGS" додаде дека оваа година проблемот со афлатоксин претпоставува пандемија и е повеќе или помалку присутна во сите земји кои одгледуваат пченка, како што се Унгарија, Романија и Бугарија, но степенот на контаминација е на многу подобро ниво, бидејќи се преземени соодветни мерки во преджетвениот и во постжетвениот период.