29 Ноември, 2020
0.0230

Во август добиле 66.433 денари плата: Просекот е понизок

Објавено во: Економија 22 Октомври, 2020

Точно 48.806 денари изнесува просечната нето плата во земјава, но во секторот информации и комуникации. Ова е највисоката просечна нето плата, ако се гледа секторски. Тука спаѓаат најголемите плати во државата воопшто - иако просекот е понизок сепак 40.460 денари земаат вработените во секторот телекомуникации, додека 66.433 денари земаат вработените во потсекторот компјутерско програмирање. 

Државниот завод за статистика објави вчера дека просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во август 2020 година, изнесува 27.535 денари.

Според податоците во август годинава платата се зголемила за 9,6 проценти. Ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите уметност, забава и рекреација за 20,4 проценти,  земјоделство, шумарство и рибарство - 16,9 отсто и дејности на здравствена и социјална заштита- 13,2 проценти. 


Можеби ќе ве интересира

Димитар Ковачевски: Наскоро 6.000 денари на сметките на ранливите категории граѓани

Димитар Ковачевски: Наскоро 6.000 денари на сметките на ранливите категории граѓани

Кирил Лазаров: Во иднина да се проектира и автопатско решение кон Бугарија

Кирил Лазаров: Во иднина да се проектира и автопатско решение кон Бугарија

Одлука на грчката влада: ПЦР-тестовите не смеат да бидат поскапи од 40 евра

Одлука на грчката влада: ПЦР-тестовите не смеат да бидат поскапи од 40 евра

„Државни патишта“ досега со продажба на 20.602 електронски картички и тагови за патарина

„Државни патишта“ досега со продажба на 20.602 електронски картички и тагови за патарина

Виктор Мизо: Тешко дека ќе добиеме помош од четвртиот пакет економски мерки

Виктор Мизо: Тешко дека ќе добиеме помош од четвртиот пакет економски мерки

Пазарен инспекторат ги анализира попустите за „Black Friday“

Пазарен инспекторат ги анализира попустите за „Black Friday“

Еден поинаков поглед на Стопанската комора на Македонија трансформација на работењето / нова визија

Еден поинаков поглед на Стопанската комора на Македонија трансформација на работењето / нова визија

Балканска земја влезе во рецесија

Балканска земја влезе во рецесија

Huawei и 5Г во Германија, што се случува?

Huawei и 5Г во Германија, што се случува?