06 Јули, 2022
0.0249

Во една од европските земји секој четврти угостител останал без работа поради пандемијата

Објавено во: Економија 14 Јануари, 2022

Добивај вести на Viber

Пандемијата „удри“ по угостителите, па така во Германија секој четврти угостител останал без работа. 

Во најтешка ситуација се вработените во кафеаните и кафулињата, каде што бројот на вработени е намален за 44,7 отсто од појавата на пандемијата. Во рестораните има 22,5 отсто помалку работници.  Податоците на Заводот за статистика на Германија, покажуваат дека во првите десет месеци лани бројот на вработени во угостителството бил за 23,4 отсто помал во однос на истиот период во 2019 година. Во фирмите кои се занимаваат со „угостителство“, на платен список се „само“ 17,1 отсто од работниците. Угостителството и туризмот се најпогодени од пандемијата. 

foto freepik.com

Можеби ќе ве интересира

Комората на иднината не е зградата, туку кадарот во неа!

Комората на иднината не е зградата, туку кадарот во неа!

Загребска берза стана втор најголем акционер во Македонската берза

Загребска берза стана втор најголем акционер во Македонската берза

КАТАКЛИЗМА! Цените на гасот отидоа до небо, европски гигант пред колапс-моќна европска земја подготви план за судниот ден!

КАТАКЛИЗМА! Цените на гасот отидоа до небо, европски гигант пред колапс-моќна европска земја подготви план за судниот ден!

ЕНЕРГЕТСКА КРИЗА: За осветлување на патиштата ќе плаќаме 7,7 милиони евра

ЕНЕРГЕТСКА КРИЗА: За осветлување на патиштата ќе плаќаме 7,7 милиони евра

АСИСТЕНТИ ЗА ПОДГОТОВКА НА ХРАНА НАЈБАРАНА ПРОФЕСИЈА ВО ЕВРОПА, информатичките и комуникациските професиналци на трето место

АСИСТЕНТИ ЗА ПОДГОТОВКА НА ХРАНА НАЈБАРАНА ПРОФЕСИЈА ВО ЕВРОПА, информатичките и комуникациските професиналци на трето место

Која е најпрофитабилна македонска индустрија? Над 39% од приходот останува како добивка!

Која е најпрофитабилна македонска индустрија? Над 39% од приходот останува како добивка!

Проблемите со снабдувањето „удрија“ по продажбата на германски автомобили во јуни

Проблемите со снабдувањето „удрија“ по продажбата на германски автомобили во јуни

„ШЕЛ“ ПРОНАЈДЕ НАФТА И ГАС ВО АЛБАНИЈА: Важно откритие кое ќе влијае на иднината на регионот и Европа

„ШЕЛ“ ПРОНАЈДЕ НАФТА И ГАС ВО АЛБАНИЈА: Важно откритие кое ќе влијае на иднината на регионот и Европа

Расте вредноста на доларот

Расте вредноста на доларот