13 Јули, 2020
0.0482

Во Романија има повеќе пензионери отколку работници

Објавено во: Балкан 27 Август, 2013

Во Романија, во 2012 година, бројот на вработени лица изнесува 4,3 милиони, а бројот на пензионери 5,3 милиони лица. Ова е загрижувачки податок имајќи предвид дека во 1990 година имало 8,1 милиони работници и 3,5 милиони пензионери, пренесува романскиот весник „Журнал Финансиер“. „Доколку моменталниот тренд продолжи во наредните десет години, Романија нема да може да ги исплатува пензионерите“ - смета романскиот економски аналитичар Мирчо Костеа. Со преминот на Романија на пазарната економија, бројот на вработени во индустрискиот сектор е значително намален, Во еден од најголемите преработувачки сектори во земјата во 1990 година беа вработени 27,000 лица, а денес во истиот тој работат само 8,000 лица. За време на рецесијата која ја зафати оваа земја во 2009 и 2010 година, стотици илјади работници ја загубија работата и не успеаја повторно да се вработат дури и во економското заживување. Повеќе од два милиони Романци емигрираа и повеќето од нив работат во странство.  

Можеби ќе ве интересира

Од вторник: Во Унгарија ќе можат Кинези, но не и Македонци

Од вторник: Во Унгарија ќе можат Кинези, но не и Македонци

Вработени двајца имами за Аја Софија

Вработени двајца имами за Аја Софија

ЕПИДЕМИЈАТА И ВО СРБИЈА НЕ СТИВНУВА - нови 287 заразени и 11 починати

ЕПИДЕМИЈАТА И ВО СРБИЈА НЕ СТИВНУВА - нови 287 заразени и 11 починати

ДУРИ И ЗА ТАНЧЕРКИТЕ ИМА ПРОТОКОЛ, СТАРИТЕ ДА НЕ СЕ КАНАТ НА СОБИРИ - Хрватска од утре со нови построги мерки за заштита

ДУРИ И ЗА ТАНЧЕРКИТЕ ИМА ПРОТОКОЛ, СТАРИТЕ ДА НЕ СЕ КАНАТ НА СОБИРИ - Хрватска од утре со нови построги мерки за заштита

СТРАВИЧНА НЕСРЕЌА: Јахта со која управувал малолетник преполовила чамец, загина млада девојка

СТРАВИЧНА НЕСРЕЌА: Јахта со која управувал малолетник преполовила чамец, загина млада девојка

Во Грција само 41 новозаразени, од кои 11 се туристи

Во Грција само 41 новозаразени, од кои 11 се туристи

Во Србија 130 болни од корона се на респиратпри, денеска 345 нови случаи

Во Србија 130 болни од корона се на респиратпри, денеска 345 нови случаи

ЧЕКАМЕ ЕДЕН ПАЦИЕНТ ДА ЗАМИНЕ, МЕНУВАМЕ ПОСТЕЛНИНА И ВЕДНАШ ПРИМАМЕ НОВ - во Србија нема место за болните

ЧЕКАМЕ ЕДЕН ПАЦИЕНТ ДА ЗАМИНЕ, МЕНУВАМЕ ПОСТЕЛНИНА И ВЕДНАШ ПРИМАМЕ НОВ - во Србија нема место за болните

ДРАМА НА СРПСКО СЕМЕЈСТВО НА ТАСОС - детето имало болки во стомакот, еве што откриле

ДРАМА НА СРПСКО СЕМЕЈСТВО НА ТАСОС - детето имало болки во стомакот, еве што откриле