01 Октомври, 2022
0.0305

Во Србија се исклучува струја ако не се плати такса за телевизија

Објавено во: Економија 17 Август, 2022

Добивај вести на Viber

Здружението на потрошувачи „Ефектива“ денеска соопшти дека српското електростопанство ЕПС деновиве испраќа предупредување до потрошувачите дека ќе им ја прекине испораката на електрична енергија доколку не го плаќаат надоместокот за јавниот телевизиски сервис РТС.

„ЕПС има право да го прекине давањето на услугата доколку поминат повеќе од два месеци од датумот на доспевање на фактурата за дадените услуги. ЕПС обезбедува услуга за испорака на електрична енергија, но не и емитување ТВ сигнал, што значи дека ТВ претплатата не е услуга што ја обезбедува ЕПС. Затоа, поради неплаќање, ЕПС не може да ја прекине испораката на струја, која во овој случај е платена“, тврди Ектефила и додава дека тоа дали ЕПС префрлила дел од приходите на РТС не е прашање што го засега потрошувачот.

Посочуваат дека на ЕПС му е забрането да прибегнува кон исклучување од мрежата, доколку потрошувачот по добиеното предупредување го оспорил постоењето и висината на долгот и продолжил да ги плаќа тековните обврски за испорачаната услуга.

Како што наведоа, за случаи кога имало претходно исклучување од мрежата, ЕПС не смее да условува плаќање на долгови постари од една година.


Можеби ќе ве интересира

Русија престана да испраќа гас во Италија

Русија престана да испраќа гас во Италија

ЛЕБОТ, БРАШНОТО И ПЕЦИВАТА ЌЕ ПОСКАПАТ ДОПОЛНИТЕЛНИ 10 ОТСТО, Мелничарите: скапата струја и цените на берзите се превисоки

ЛЕБОТ, БРАШНОТО И ПЕЦИВАТА ЌЕ ПОСКАПАТ ДОПОЛНИТЕЛНИ 10 ОТСТО, Мелничарите: скапата струја и цените на берзите се превисоки

ФОН ДЕР ЛАЈЕН: ГАСОВОДОТ ЌЕ ДОНЕСЕ СЛОБОДА ОД РУСКАТА ЕНЕРГЕТСКА ЗАВИСНОСТ, уцената мора да престане

ФОН ДЕР ЛАЈЕН: ГАСОВОДОТ ЌЕ ДОНЕСЕ СЛОБОДА ОД РУСКАТА ЕНЕРГЕТСКА ЗАВИСНОСТ, уцената мора да престане

ЕВРОСТАТ: ЦЕНИТЕ НА ЗЕМЈОДЕЛСКИТЕ ПРОДУКТИ ПОСКАПЕА, најмногу житариците, семињата, овошјето и јајцата

ЕВРОСТАТ: ЦЕНИТЕ НА ЗЕМЈОДЕЛСКИТЕ ПРОДУКТИ ПОСКАПЕА, најмногу житариците, семињата, овошјето и јајцата

Бектеши. Ако се оствари планот на ЕСМ струјата нема да поскапи, сепак треба да се штеди

Бектеши. Ако се оствари планот на ЕСМ струјата нема да поскапи, сепак треба да се штеди

СУДОТ ДОНЕСЕ РЕШЕНИЕ, ЛИДЛ ПОВЛЕКУВА ПРОИЗВОДИ: Мора да ги уништат сите, ги тужеше позната компанија

СУДОТ ДОНЕСЕ РЕШЕНИЕ, ЛИДЛ ПОВЛЕКУВА ПРОИЗВОДИ: Мора да ги уништат сите, ги тужеше позната компанија

ЗАШТИТАТА НА ПРАВАТА НА ИНТЕЛЕКТУАЛНАТА СОПСТВЕНОСТ ВО ФОКУСОТ НА КИНА: 20 Градови до 2025 ќе прераснат во високи зони за заштита на IPR

ЗАШТИТАТА НА ПРАВАТА НА ИНТЕЛЕКТУАЛНАТА СОПСТВЕНОСТ ВО ФОКУСОТ НА КИНА: 20 Градови до 2025 ќе прераснат во високи зони за заштита на IPR

ДЕНЕСКА ПРОТЕКУВА ГАС НИЗ ГРЧКО БУГАРСКИОТ ИНТЕРКОНЕКТОР, претседателите на балканските земји на отворањето

ДЕНЕСКА ПРОТЕКУВА ГАС НИЗ ГРЧКО БУГАРСКИОТ ИНТЕРКОНЕКТОР, претседателите на балканските земји на отворањето

КРИЗНАТА СОСТОЈБА ПРОДОЛЖУВА И ВО НАРЕДНИТЕ 6 МЕСЕЦИ: Собранието изгласа продолжување на кризните состојби со струјата и парното

КРИЗНАТА СОСТОЈБА ПРОДОЛЖУВА И ВО НАРЕДНИТЕ 6 МЕСЕЦИ: Собранието изгласа продолжување на кризните состојби со струјата и парното