16 Октомври, 2019
0.0221

Заев и Анѓушев: Ова е најрадикална и најмасовна акција на Владата против загадувањето

Објавено во: Економија 09 Октомври, 2019

Исплатата на 10 милиони евра за домаќинствата во Скопје, Битола, Тетово и Кичево за купување на инвертер клима уреди е најрадикалната и најмасовната мерка на Владата до сега против загадувањето, рекоа премиерот Зоран Заев и вицепремиерот Кочо Анѓушев на денешната прес-конференција.

Електрани на РСМ (поранешно АД ЕЛЕМ) ќе одвои од сопствените средства 618 милиони денари за 10.000 домажинства, од кои 5.200 во Скопје. Секое домаќинство ќе добие по 1.000 евра за да го купи овој уред во замена за стариот на фосилни и тврди горива. Предност ќе имаат тие семејства кои немаат повисоки месечни приходи од 30.000 денари.

- Најголемите концентрации се во зимскиот период за грејната сезона. Греењето со инвертер клима-иреди е најеколошки начин на греење и со сегашните цени е далеку најевтино. За 60 метри квадратни загревањето ќе чини 11.735,  Овие градови како најпогодени од загадувањето се прва фаза, а понатаму ќе следуваат и други градови со висока емисија на ПМ10 и ПМ2,5 и јалерод диоксид АД Електрани на Северна Македонија покажа високо чувство на општествена одговорност.  Секое домаќинство ќе има 1.000 евра што е сосема доволно за оваа мерка. Понатаму ќе тежнееме да биде целосно елиминирано користењето на печки на фосилни, односно тврди горива .и во следните години да ги тргнеме тегобите во градите од загадениот воздух, рече Заев.

Вицепремиерот Анѓушев додаде дека паралелно со оваа мерка, продолжуваат и другите активности против загадувањето. Оваа мерка не е задолжителна, но во иднина законски граѓаните ќе мора да ја применуваат преку закон, секако, ако државата им понуди алтернатива.

- Не е задолжитечна оваа мерка, таа е доброволна, и секој ќе може да аплицира. Аплицирањето ќе биде максимално поедноставено и со информатичка платформа за избегнување на гужвите. Ќе мора да го вратат старото грејно тело и ќе добијат вредносен бон за инвертор. Ова не е замена за гасификација, ние ќе ја стимулираме топловодната мрежа во Скопје и Битола. Мораме да стартуваме со порадикални мерки како оваа кои во иднина ќе прераснат во законски решенија, наведе Анѓушев.
Можеби ќе ве интересира

УЈП ќе проверува која фирма може да земе субвенции за придонесите

УЈП ќе проверува која фирма може да земе субвенции за придонесите

Најчевска предлага бесплатна вода и струја наместо зголемување на минималната плата

Најчевска предлага бесплатна вода и струја наместо зголемување на минималната плата

УТРИНСКИ ФОКУС: Ќе го издржат ли фирмите товарот-Од декември зголемен минималецот

УТРИНСКИ ФОКУС: Ќе го издржат ли фирмите товарот-Од декември зголемен минималецот

Заев и Анѓушев бараа инвеститори во Виена

Заев и Анѓушев бараа инвеститори во Виена

СЕ ЗАДОЛЖИВМЕ 53,5 МИЛИОНИ ЕВРА: Колку треба да вратиме за три дена

СЕ ЗАДОЛЖИВМЕ 53,5 МИЛИОНИ ЕВРА: Колку треба да вратиме за три дена

За прв пат во историјата девизните резерви надминаа 3 милијарди евра

За прв пат во историјата девизните резерви надминаа 3 милијарди евра

МАЛА „ПАНИКА“ - Француската блокада и европската колебливост го „урнаа“ берзанскиот индекс

МАЛА „ПАНИКА“ - Француската блокада и европската колебливост го „урнаа“ берзанскиот индекс

Идните пензионери имаат една милијарда евра во двата задолжителни пензиски фонда

Идните пензионери имаат една милијарда евра во двата задолжителни пензиски фонда

Фолксваген нема да гради фабрика во Турција, имаат добра причина

Фолксваген нема да гради фабрика во Турција, имаат добра причина