23 Август, 2019
0.0207

Заев: По влезот во НАТО уште повеќе инвестиции

Објавено во: Економија 18 Јули, 2019

Премиерот Зоран Заев денеска на одбележувањето на почетокот на изградбата на новата странска инвестиција „Балканлар Пластик“ истакна дека очекува уште поголеми вложувања од надвор по официјалното стапување на Македонија како најнова членка на НАТО.

- Му благодарам на турскиот народ за ратификацијата на Протоколот за членство во НАТО. Сега се 21 земја на број. Во декември очекувам Македонија да стане официјално членка. По тоа очекувам да се засилат уште повеќе странските инвестиции во Македонија“, рече Заев денеска во ТИРЗ Скопје 1.

Балканлар Пластик ќе започне да работи со 80 работни места, а амбицијата е тие да се искачат до 300. Проекцијата на инвеститоторот е да вложи од осум до 10 милиони евра.Оваа фабрика ќе произведува пластична амбалажа за хемиска, градежна, млечна и авто индустрија 

„Ние сме променета земја, која омозможува одржлив профит за инвеститорите, а за нас економски придобивки. Странските гринфилд инвестиции во Македонија се зголемени за 200 отсто“, додаде Заев.


Можеби ќе ве интересира

Граѓаните скенираат фискални, но како ќе знаат колку пари треба да добијат назад?

Граѓаните скенираат фискални, но како ќе знаат колку пари треба да добијат назад?

Кој ќе седне во министерската фотелја за странски инвестиции?

Кој ќе седне во министерската фотелја за странски инвестиции?

ЕУ подготвува економски напад на САД: Ќе настрадаат гиганти како Фејсбук и Гугл

ЕУ подготвува економски напад на САД: Ќе настрадаат гиганти како Фејсбук и Гугл

За колку ќе пораснат пензиите

За колку ќе пораснат пензиите

ПРЕДЛОЖЕНА ЗА НАСЛЕДНИЧКА НА ТЕВДОВСКИ: Нина Ангелковска ќе управува со парите на граѓаните

ПРЕДЛОЖЕНА ЗА НАСЛЕДНИЧКА НА ТЕВДОВСКИ: Нина Ангелковска ќе управува со парите на граѓаните

Колку пари има во посредувањето за работа на брод?

Колку пари има во посредувањето за работа на брод?

Тркалезна маса на тема: „ВЛАДЕЕЊЕ НА ПРАВОТО КАКО ИМПЕРАТИВ ЗА СТАБИЛНИ И ПРЕДВИДЛИВИ УСЛОВИ ЗА ВОДЕЊЕ БИЗНИС“

Тркалезна маса на тема: „ВЛАДЕЕЊЕ НА ПРАВОТО КАКО ИМПЕРАТИВ ЗА СТАБИЛНИ И ПРЕДВИДЛИВИ УСЛОВИ ЗА ВОДЕЊЕ БИЗНИС“

Промени во органите на управување и раководење на Силк Роуд банка

Промени во органите на управување и раководење на Силк Роуд банка

Ѓорѓе Војновиќ останува Главен извршен директор на Триглав Осигурување АД, Скопје

Ѓорѓе Војновиќ останува Главен извршен директор на Триглав Осигурување АД, Скопје