20 Август, 2019
0.0188

ЗАГУБИ ОД МИЛИЈАРДИ ДОЛАРИ: Во кои акции „Беркшир Хатавеј“ вложува долгорочно?

Објавено во: Финансии 25 Февруари, 2019

Беркшир Хатавеј долгорочно се обложувал на компании како што се Епл, Голдман Сакс и Американ Експрес, открил во своето годишно писмо до акционерите сопственикот на таа компанија , милијардерот Ворен Бафет.

Писмото покажало дека инвестицијата на Беркшир во Епл е вредна повеќе од 40 милијарди долари во смисла на пазарната вредност кон крајот на 2018-та година. Вложувањата на Беркшир во Голдман Сакс и Американ експрес се вредни 3,13 милијарди долари, односно 14,45 милијарди долари.

Вложувањата на Бафет од минатата година немале позитивна година поради пресвртот на пазарот во четвртото тримесечие, но долгорочниот инвеститор не е претерано возбуден од краткотрајните застои.

Бафет во писмото наведува дека Беркшир претрпел загуба од 20,6 милијарди долари „од намалувањето на износот на нереализирани капитални добивки кои постоеле во нашите инвестициони фондови“.

Севкупно, обичните акциски инвестиции на Беркшир изнесувале 172,75 милијарди долари пазарна вредност на крајот на 2018-та година во однос на 170,54 милијарди на крајот на 2017.

Акцискиот удел на Беркшир Хатавеј во компании на крајот на 2018-та:

1 American Express              14.5 (милијарди долари)

2 Apple                                   40.3

3 Bank of America               22.6

4 BNY Mellon                         4.0

5 Charter Communications  1.9

6 Coca-Cola                            18.9

7 Delta Air Lines                     3.3

8 Goldman Sachs                    3.1

9 J.P. Morgan Chase              4.9

10 Moody’s                               3.5

Можеби ќе ве интересира

Најевтините хотели со 5 ѕвезди низ целиот свет

Најевтините хотели со 5 ѕвезди низ целиот свет

Колку изнесува просечната плата во Хрватска?

Колку изнесува просечната плата во Хрватска?

Германија бара работници: Се вработува квалификувана работна сила

Германија бара работници: Се вработува квалификувана работна сила

На што да внимавате кога барате работа во странство?

На што да внимавате кога барате работа во странство?

Каква „магија“ направи Андреја?

Каква „магија“ направи Андреја?

НЕ СЕ САМО МАКЕДОНЦИТЕ: Кои други народи немаат пари за летување?

НЕ СЕ САМО МАКЕДОНЦИТЕ: Кои други народи немаат пари за летување?

Кој е градот со најголемата економска нееднаквост?

Кој е градот со најголемата економска нееднаквост?

Колку заработува најбогатото семејство во светот секоја минута?

Колку заработува најбогатото семејство во светот секоја минута?

Како нашиот државен долг надмина 100 милијарди денари?

Како нашиот државен долг надмина 100 милијарди денари?