13 Ноември, 2019
0.0174

Започнува дебатата за либерализирање на трговијата со дијаманти во Македонија

Објавено во: Економија 24 Јуни, 2019

Денеска започнува собраниската дебата за либерализацијата на трговијата со дијаманти во Македонија во рамки на комисијата за европски прашања. Ќе се расправа за Предлог-закон за контрола на надворешно трговскиот промет со необработени скапоцени камења.

Ова законско решение е дел од Националната програма за усвојување на правото на ЕУ и е со европско знаменце, а го предложува Владата преку министерот за економија Крешник Бектеши и неговиот заменик Кире Наумов.

Со овој закон се yредуваат условите под кои може да се врши увоз, извоз и транзит на необработени дијаманти во Македонија, надлежностите на државните органи во контролата на увозот, извозот и транзитот, сертифицирање на необработените дијаманти во т.н процес Кимберли.

„Процесот Кимберли“ претставува меѓународна шема за сертифицирање со која се  регулира трговијата со необработени дијаманти. Воспоставена е во заедничка соработка со држави, невладини организации и претставници од индустријата со дијаманти заради спречувањe финанисрање на некои од најкрвавите конфликти и граѓански војни во Африка, преку експлоатација и трговија со необработените дијаманти, познати во меѓународната јавност како “конфликтни дијаманти – стои во предлог законот.


Можеби ќе ве интересира

ТЕЖОК УДАР ЗА ГЕРМАНИЈА: Еве кој им сврте грб

ТЕЖОК УДАР ЗА ГЕРМАНИЈА: Еве кој им сврте грб

Со Буџетот не поткупуваме, туку вложуваме во народот, тврди Заев

Со Буџетот не поткупуваме, туку вложуваме во народот, тврди Заев

ВМРО-ДПМНЕ: Заев најде пари за се, освен за капитални инвестиции кои носат трајна вредност

ВМРО-ДПМНЕ: Заев најде пари за се, освен за капитални инвестиции кои носат трајна вредност

БУЏЕТ: Најмногу пари за здравството, образованието и социјалната заштита

БУЏЕТ: Најмногу пари за здравството, образованието и социјалната заштита

Заев: Коморите ќе дадат предлог кој ќе го наследи Анѓушев

Заев: Коморите ќе дадат предлог кој ќе го наследи Анѓушев

СКОКНАА цените на бензинот и дизелот

СКОКНАА цените на бензинот и дизелот

Генералниот директор на Сава осигурување си заминува од лични причини

Генералниот директор на Сава осигурување си заминува од лични причини

Приходите на УСЈЕ надминаа 56 милиони евра за девет месеци

Приходите на УСЈЕ надминаа 56 милиони евра за девет месеци

ЌЕ ИМА ЛИ МЕГА БУЏЕТ ЗА ПЛАТИ И ПЕНЗИИ - Владата ќе го каже конечниот збор

ЌЕ ИМА ЛИ МЕГА БУЏЕТ ЗА ПЛАТИ И ПЕНЗИИ - Владата ќе го каже конечниот збор