24 Февруари, 2018
0.4500
    ALK 7926.24    0.48%     GRNT 818    0.99%     KMB 3350.61    -0.14%     PPIV 39900    2.05%     RMDEN15 95    -0.11%     RMDEN16 95    0%     STBP 650    8.33%     STIL 140    0%     TEL 295    -0.18%     TNB 14052.14    2.39%     TPLF 1712.35    0.69%     UNI 2050    0%     VITA 7790    0%

ЕЛЕМ одржа аукција за набавка на дополнителни количини електрична енергија, кои се најповолните понуди?

Објавено во: Економија 10 Октомври, 2017

АД ЕЛЕМ денеска одржа јавна аукција за набавка на дополнителни количини електрична енергија за потребите на на тарифните потрошувачи (домаќинствата и помалите индустриски потрошувачи) за месец ноември.

Од пријавените шест фирми, најповолна цена понудија фирмите ГЕН-И Продажба ДООЕЛ Скопје, ЕФТ Македонија ДООЕЛ Скопје и ДАНСКЕ Комодитис ДООЕЛ Скопје.

На аукцијата беа купени 29,7 GWh електрична енергија по средна цена од 62,8€/MWh.

Набавката беше поделена на два лота, базна електрична енергија и врвна електрична енергија.

За првиот лот, базна енергија, понуди дадоа сите пријавени учесници. По 57 поддавања почетната цена од 62,88€/MWh се намали на 57,95€/MWh,  по која беа купени 12MW од понудувачот ДАНСКЕ Комодитис ДООЕЛ Скопје и 8MW по цена од 58,05€/MWh од понудувачот ГЕН-И Продажба ДООЕЛ Скопје, односно за првиот лот постигната е просечна цена од 57,99€/MWh. За споредба, цената за базна електричната енергија за ноември на берзата HUPX во Унгарија е 58,86€/MWh.

За вториот лот, врвна електрична енергија, понуди дадоа двајца учесници. По 48 поддавања почетната цена од 72,11€/MWh  е намалена на 67,31€/MWh, по која беа купени 25MW од понудувачот ГЕН-И Продажба ДООЕЛ Скопје и 5MW по цена од 67,41€/MWh од понудувачот ЕФТ Македонија ДООЕЛ Скопје, односно просечна постигната цена за овој лот е 67,31€/MWh. За споредба, цената за врвна електричната енергија за ноември на берзата HUPX во Унгарија е 73,93€/MWh.

Вкупната вредност на набавката изнесува 1 865 154 евра.

Листата на правни лица кои учествуваа на денешната јавна аукција

 за набавка на електрична енергија

ГЕН-И Продажба ДООЕЛ Скопје

 ЕФТ Македонија ДООЕЛ Скопје

ДАНСКЕ Комодитис ДООЕЛ Скопје

МВМ Партнер ДООЕЛ Скопје

ЕВН Трејдинг ДООЕЛ Скопје

ЕНЕРЏИ УИНД ДОО Струмица

  АД „Електрани на Македонија“

Можеби ќе ве интересира

Бектеши: Продолжуваме да ги поттикнуваме компаниите да инвестираат во локален и регионален економски развој

Бектеши: Продолжуваме да ги поттикнуваме компаниите да инвестираат во локален и регионален економски развој

Заев со компании-членки на Германската стопанска комора во Албанија: Искористете ги нашите економски потенцијали

Заев со компании-членки на Германската стопанска комора во Албанија: Искористете ги нашите економски потенцијали

Како инвеститор ќе добиеше 20 трилиони во биткоин за беспари?

Како инвеститор ќе добиеше 20 трилиони во биткоин за беспари?

ВМРО-ДПМНЕ: Зголемувањето на границата за пензионирање и придонесите е удар врз економијата

ВМРО-ДПМНЕ: Зголемувањето на границата за пензионирање и придонесите е удар врз економијата

ИНИЦИЈАТИВА: Посебен даночен режим за холдинг друштвата за економски раст

ИНИЦИЈАТИВА: Посебен даночен режим за холдинг друштвата за економски раст

Здружението на информатичко-комуникациските технологии излезе со заклучоци за операторите

Здружението на информатичко-комуникациските технологии излезе со заклучоци за операторите

Усвоени Финансиските извештаи на НБРМ и Годишната сметка за 2017 година

Усвоени Финансиските извештаи на НБРМ и Годишната сметка за 2017 година

МЕПСО ќе гради 100 километри нови далекуводи

МЕПСО ќе гради 100 километри нови далекуводи

Уште еден возбудлив ден за светските и регионалните берзи

Уште еден возбудлив ден за светските и регионалните берзи