28 Септември, 2020
0.0254

Бегаат од Венецуела и сакаат да живеат во Словенија

Објавено во: Балкан 11 Јуни, 2019

Потомците на Словенците бегаат од Венецуела, и сакаат да заминат во Словенија.

Канцеларијата за дијаспора на словенечката влада добила повеќе од 20 барања за преселување во татковината на словенечките државјани и нивните потомци кои живеат во Венецуела, јужноамериканската држава погодена од тешка економска и политичка криза.

Оваа акција во мај ја поттикна словенечкото министерство за надворешни работи, а ја одобри парламентарниот одбор за иселеништво. Тие одговорија на апелите на луѓето со словенечко потекло кои велат дека во Венецуела поради тешката криза останале без извори на приход и здравствена заштита.

Љубљанско Дело пишува дека меѓу оние кои аплицирале за преселување во Словенија има повеќе високообразовани лица кои би прифатиле каква било работа во Словенија. 

Ниедна молба за репатријација засега не е одобрена затоа што се чека предлог на специјален закон кој тоа би го овозможил. 

Владата им одобрила парична помош од вкупно 1.500, а преку канцеларијата на Европската комисија за хуманитарна помош и кризен менаџмент 50 илјади евра за трошоци за лекување.

Се претпоставува дека во Венецуела живеат неколку илјади Словенци.

Венецуела е во длабока политичка, но и финансиска криза. 

Можеби ќе ве интересира

Загина син единец, татко на едно дете: Кога последниот лет во кариерата е последен во животот

Загина син единец, татко на едно дете: Кога последниот лет во кариерата е последен во животот

Лабараториски вирус и билошко оружје: Д-р Грујичиќ за искуството со Ковид-19

Лабараториски вирус и билошко оружје: Д-р Грујичиќ за искуството со Ковид-19

(ВИДЕО) ПОТОП ВО ЦРНА ГОРА: Поплавени делови од Тиват и Котор

(ВИДЕО) ПОТОП ВО ЦРНА ГОРА: Поплавени делови од Тиват и Котор

(ВИДЕО) ВТОРО АПСЕЊЕ НА ЧЛЕН НА ОВК: ЕУЛЕКС го приведе братучедот на Харадинај

(ВИДЕО) ВТОРО АПСЕЊЕ НА ЧЛЕН НА ОВК: ЕУЛЕКС го приведе братучедот на Харадинај

Албанија се тресеше и денеска

Албанија се тресеше и денеска

ВО ЗНАК НА БЛАГОДАРНОСТ: Доналд Трамп доби езеро на Косово

ВО ЗНАК НА БЛАГОДАРНОСТ: Доналд Трамп доби езеро на Косово

СЕ БОРЕЛ ДА НЕ УДРИ ВО КУЌИТЕ - локални жители сведочат за падот на авионот

СЕ БОРЕЛ ДА НЕ УДРИ ВО КУЌИТЕ - локални жители сведочат за падот на авионот

Паднал авион во Србија, човекот во чиј двор се срушил е повреден, селаните вознемирени од силна експлозија

Паднал авион во Србија, човекот во чиј двор се срушил е повреден, селаните вознемирени од силна експлозија

ГРЦИТЕ ВО ДИЛЕМА: Самозаштита или карантин?

ГРЦИТЕ ВО ДИЛЕМА: Самозаштита или карантин?