15 Септември, 2019
0.0193

БРАКОВИ: Повеќе склучени, помалку разведени

Објавено во: Македонија 16 Ноември, 2016

Оптимистички тренд забележа статистика во поглед на браковите во земајва.

Споредбено со 2014, во 2015 година бројот на склучени бракови пораснал за 2,7 отсто или во бројки 14.186 склучени брачни заедници.

За разлика од нив, пад од 0,5 отсто е забележан кај разводите. 2200

Најмногу бракови, 1 844 или 13,0 отсто, се склучени во август, а најмалку – 702 или 4,9 отсто во март.

Просечната возраст при склучување прв брак е 26,2 години за невестата и 29,0 години за младоженецот.

“За еден брак, според досегашните социолошки мерења, најкрични години се сметаат првите три, а потоа следната “брачна криза“ е на седмата година. Дури по овој период следува постабилен брак, во кој генерлано се смета дека има надминување на проблемите. Но, одржливоста на бракот, од социолошки аспект е детерминирана од повеќе фактори. За брачните партнери важна е психолошката состојба, економскиот статус и секако условите за достоинствен живот“ .

Според податоците, бракот во 2015/2014 година траел од пет до девет години.

Социолозите упатуваат дека  уште еден фактор кој влијае врз растот на бројот на разведени парови е еманципацијата на жената. Имено, според сите додегашни студии расте бројот на пријавени случаи на семејно насилство врз жените, што се толкува како резултат на охрабрувањето на жената да се соочи со проблемот но и да бара решение за него.

Можеби ќе ве интересира

ПАДНАЛ ВО БЕЗДНА: Планинар го остави животот на Олимп

ПАДНАЛ ВО БЕЗДНА: Планинар го остави животот на Олимп

АКО ПАТУВАТЕ ОВА УТРО: Каде да внимавате на патиштата

АКО ПАТУВАТЕ ОВА УТРО: Каде да внимавате на патиштата

ШТО ЌЕ СЕ СЛУЧИ СО НИВ: За Обвинителите од тимот на Катица ќе се решава утре

ШТО ЌЕ СЕ СЛУЧИ СО НИВ: За Обвинителите од тимот на Катица ќе се решава утре

„РЕКЕТ“ И СЕ УДРИ ОД ГЛАВА: Неславно завршување на мандатот на Катица во која се гледаше надеж за правда

„РЕКЕТ“ И СЕ УДРИ ОД ГЛАВА: Неславно завршување на мандатот на Катица во која се гледаше надеж за правда

ВРЕМЕТО ДЕНЕС: Еве какви температури ни носи овој ден

ВРЕМЕТО ДЕНЕС: Еве какви температури ни носи овој ден

Јанева разрешена и од Советот на јавни обвинители

Јанева разрешена и од Советот на јавни обвинители

ФОКУС НА ДЕНОТ: Пратениците ја „решија“, на потег вечерва Советот на јавни обвинители за Јанева

ФОКУС НА ДЕНОТ: Пратениците ја „решија“, на потег вечерва Советот на јавни обвинители за Јанева

БЕСНЕЕ ОГНЕНА СТИХИЈА: Пожари на неколку места во државата

БЕСНЕЕ ОГНЕНА СТИХИЈА: Пожари на неколку места во државата

Катица Јанева повеќе не е чело на СЈО

Катица Јанева повеќе не е чело на СЈО